Novosti

Nissan predstavio sjedište koje upozorava na dehidraciju

Nissan predstavio sjedište koje upozorava na dehidraciju
Foto: Ilustracija | Nissan predstavio sjedište koje upozorava na dehidraciju

Nissan je na svom sportskom modelu Nissan Juke auto sjedala i volan prekrio materijalom koji mijenja boju čim apsorbira određenu količinu znoja

Kompanija Nissan predstavila je prototip sjedala koje može detektovati znoj, upozoriti na dehidraciju i tako spriječiti saobraćajne nesreće.

Vjerovatno vam se ovo čini pomalo čudnim i odvratnim eksperimentom, no kompanija Nissan s tim nema nikakvih problema. Ova japanska kompanija povezala se sa holandskom kompanijom Droog Design te razvila tkaninu "osjetljivu na znoj" pod nazivom SOAK, kako bi se podigla svijest o opasnostima vožnje za vrijeme dehidriranosti.

Soak tehnologija primijenjena je na sportskom modelu Nissan Juke i mijenja boju sjedala ako je znoj bogat soli, što se smatra znakom dehidracije. Osim sjedala, ovim je materijalom obložen i upravljač, koji u slučaju dehidracije, isto kao i sjedala, mijenja boju iz plave u žutu.

Ranije istraživanje Europskog instituta za hidrataciju i Sveučilišta Loughborough pokazalo je da su dehidrirani vozači skloni greškama jednako kao i oni koji su konzumirali alkohol. Profesor Peter Wells sa Univerziteta u Cardiffu rekao je da postoje još neki potencijalno mjerljivi faktori koji bi mogli utjecati na sposobnosti vozača, a to mogu biti adrenalin, nivo hormona i slično.

Trenutno nema planova za proizvodnju Soak sjedala, ali tehnologija daje obećavajuće rezultate. Inovator i dizajner, Paulien Routs, u početku nije imao namjeru ovaj materijal koristiti u automobilima.

SOAK sam prvenstveno namjeravao koristiti za odjeću za treniranje, ali kada mi je Nissan objasnio svoje planove vezane za primjenu tehnologije u Juke modelu kako bi demonstrirao tehnologiju kao koncept u svojoj kampanji "pij (vodu) i vozi", pomislio sam da je fantastično, rekao je Routs Dexigneru.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije