Novosti

Nissan zatvara fabriku automobila u Kini usred intenziviranja rasta cijena EV

Nissan zatvara fabriku automobila u Kini usred intenziviranja rasta cijena EV
Foto: Pixabay | Nissan zatvara fabriku automobila u Kini usred intenziviranja rasta cijena EV

Kompanija Nissan Motor će zatvoriti svoju fabriku putničkih automobila u provinciji Đangsu u Kini, pošto se japanski proizvođač automobila suočava sa sve većom konkurencijom u cijenama i rastućom popularnošću električnih vozila lokalnih brendova, prenosi agencija Kjodo, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Japanski multinacionalni proizvođač automobila sa sjedištem u Jokohami se bori sa padom prodaje na najvećem svjetskom tržištu automobila.

Ograničene opcije u potpuno električnim automobilima bile su veliki problem za japanske kompanije jer Kina doživljava brzi prelazak na EV. Fabrika u Čangdžouu je sposobna da proizvodi oko 130.000 jedinica godišnje, što čini približno 10 odsto Nissanove proizvodnje u Kini, rekli su izvori.

Proizvodnja sportskih terenskih vozila koja se prave u toj fabrici, koja je počela rad u novembru 2020, biće prebačena u drugu Nissanovu fabriku u Kini, prema izvorima. Nissan upravlja sa osam fabrika u Kini kroz svoje partnerstvo sa državnom Dongfeng Motor korporacijom, sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od oko 1,6 miliona jedinica godišnje.

Zatvaranje fabrike uslijedilo je nakon odluke kompanije Mitsubishi Motors da prekine proizvodnju vozila u zemlji prošle godine.

Kompanija Honda takođe smanjuje radnu snagu sa punim radnim vremenom u proizvodnji u Kini. Tržišni udeo japanskih proizvođača automobila u Kini smanjen je na 12,1 odsto u maju sa 23,1 odsto u 2020, dok je udio lokalnih brendova porastao na 61,3 odsto sa 38,4 odsto u istom periodu, prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije