Novosti

Pratite nas na Google news

Niži porez za hibridna vozila u Srbiji

Niži porez za hibridna vozila u Srbiji
Foto: Toyota promo | Niži porez za hibridna vozila u Srbiji
N.N.

Vlasnici hibridnih automobila će od 1. januara sljedeće godine biti oslobođeni plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila, odlučila je Vlada Srbije a prenose Novosti.

Uslov je da se radi o vozilima koji imaju "jedan od motora pokretan električnom energijom".

U Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila i dijelova sa pažnjom su pratili pripremu i donošenje ovog zakona.

"Svaki poboljšan zakon je potreban, ali ovaj predlog Vlade nije stimulativan, sem, donekle, kod vozila sa zapreminom motora preko 2.000, 2.500 ili 3.000 kubika", ocjenjuje predsjednik Asocijacije dr Miloš Petrović.

"Bez jasnije i konkretnije stimulacije pri kupovini električnih ili hibridnih vozila koja bi se ogledala u neplaćanju PDV-a, sve drugo nije dovoljno."

Ipak, kažu u Srpskoj asocijaciji može se očekivati rast prodaje modela, što ako se uzme u obzir da je prošle godine prodato svega oko 500 hibridnih vozila, nije nemoguće.

"Očekujem da vozila sa većom kubikažom sada budu dostupnija kupcima, ali nisam siguran koliki će taj rast biti", kaže dr Petrović.

"Predlagač ove izmene Zakona, ne uvažavajući naše predloge poput emisije izduvnih gasova, ukidanja PDV-a, donosi rešenje koje je kozmetičko, a ne suštinsko."

"Veći rast prodaje kao prodavci novih vozila možemo očekivati od najavljene subvencije taksistima od 5.000 evra nego od ovakve izmene Zakona", smatraju uvoznici.

Srbija je i dalje jedna od rijetkih zemalja Evrope u kojoj ne postoje subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, pa čak ni besplatnio parkiranje, o oslobođenju od poreza da i ne govorimo.

Koliki je to problem ukazala je i Svjetska zdravstvena organizacija koja je procijenila da godišnje u Srbiji od posljedica udisanja vazduha zagađenog izduvnim gasovima vozila umre oko 6.000 ljudi.

(Novosti)

Najčitanije