Novosti

Nizozemci uvode posebne test uređaje za kontrolu električnih bicikala

Nizozemci uvode posebne test uređaje za kontrolu električnih bicikala
Foto: Korps Nationale Politie | Nizozemci uvode posebne test uređaje za kontrolu električnih bicikala

​Policija u Nizozemskoj preduzima mjere protiv onih koji su na električnim biciklima uklonili blokade brzine. Povod je sve veći broj poginulih u saobraćaju.

Vozači električnih bicikala u SAD-u mogu da voze snažne električne bicikle koji mogu do 45 km/h, ali u Evropi uglavnom postoje ograničenja na 25 km/h, a snaga motora ograničena je na 250 vati.

Nizozemska policija je primjetila rast saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali biciklisti u posljednje vrijeme i to sa smrtnim slučajevima koji su dostigli rekordni nivo 2022. godine. Te brojke se većim dijelom pripisuju električnim biciklima, navodi "Revija HAK".

Nova biciklistička tehnologija zahtjeva nove policijske metode, zbog čega su u Nizozemskoj raspoređene stanice za ispitivanje s valjcima. Oprema može da se postavi na putevima, a koristi se za određivanje brzine prestanka podrške motora. Policajac zatim sjedne na njega i počne da pritiska gas. Ako se na električni pogon postigne više od 25 km/h ili ako su tzv. brzi električni bicikli sposobni za više od 45 km/h, vlasniku se izdaje kazna od 290 evra.

S višestrukim prekršajima biciklisti rizikuju oduzimanje i uništenje bicikla. Ukupno 247 stanica za ispitivanje takođe ima postavku za ispitivanje maksimalnih brzina na putu za mopede, lake mopede i skutere, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije