Novosti

Njemačka auto-industrija bi da bude ugljenično neutralna do 2050.

Njemačka auto-industrija bi da bude ugljenično neutralna do 2050.
Foto: BMW promo | Njemačka auto-industrija bi da bude ugljenično neutralna do 2050.

Njemački automobilski sektor usvojio je ciljeve Evropske unije o emisiji ugljen-dioksida i planira da postigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine, objavilo je njihovo udruženje auto-industrije (VDA).

Odluku su u srijedu donijeli izvršni direktori VDA, čiji su članovi čelnici vodećih njemačkih proizvođača automobila. Strategiju će kreirati same kompanije, uključujući brendove kao što su Audi, BMW, Mercedes Benz i Volkswagen.

"Ovo je dobro za Njemačku kao proizvodnu lokaciju, budući da je takmičenje u idejama i uspješnosti ojačalo njemačku industriju, posebno automobilsku", saopštili su iz VDA.

Čelnici kompanija su naglasili da su otvoreni za sva tehnička rješenja, uključujući električne automobile sa pogonom na obnovljive izvore energije, klasične automobile sa efikasnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i motore koji koriste sintetička goriva i vodonik.

Prognoziraju da će moderni motori sa unutrašnjim sagorijevanjem biti veoma važni za postizanje emisijskih ciljeva i ujedno zatražili ubrzanu izgradnju mreže punionica za električne automobile, kako u Njemačkoj tako i širom Evrope.

Uspjeh iziskuje angažman saveznih, regionalnih i lokalnih vlasti i dobavljača energije, poručili su.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije