Novosti

Njemačka kompanija planira mikrofabriku električnih vozila

Njemačka kompanija planira mikrofabriku električnih vozila
Foto: Pixabay | Njemačka kompanija planira mikrofabriku električnih vozila

​Njemačka kompanija Next.e.Go, proizvođač gradskog automobila Life sa četiri sjedišta, nada se da će izgraditi mikrofabriku u Velikoj Britaniji.

Govoreći na Festivalu brzine u Gudvudu, portparol kompanije je objasnio: "Naš plan je da otvorimo fabriku u Britaniji. Imamo investiciju i želimo da proširimo svoj domet."

Firma trenutno upravlja proizvodnim pogonom u najzapadnijem gradu Njemačke - Ahenu, i posjeduje licence za izgradnju mikrofabrika u Bugarskoj i Grčkoj.

Svaka od njih ima cilj proizvodnje između deset i trideset hiljada automobila godišnje. Nakon što je ušao u dobrovoljnu nesolventnost tokom pandemije, nedavno se ponovo pojavio prikupivši skoro 70 miliona funti investicija.

Model Life sa pogonom na zadnje točkove ima predviđeni domet u gradu do 240 kilometara, pruža oko 108 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 112 km/h.

Dugačak je 3.348 milimetara, širok 1.748 mm i visok 1.581 mm, što ga čini kraćim, ali širim i višim od Smarta Forfour. Posjeduje šasiju od aluminijumskog okvira sa plastičnom spoljašnjom površinom, težak je svega 1.150 kilograma, što je za oko 50 kilograma manje od težine Smarta. Od 2019. godine se prodaje na odabranim tržištima po cijeni nešto višoj od 17 hiljada evra.

Varijacije modela Life uključuju verziju Sport, sa većim felnama i dinamičnijim stilom, i verziju e.Wave X kao robusniji model sa crnom oblogom oko branika, felni i rubova automobila. Proizvođač razmatra i gradski SUV i autobus, čije je koncepte ranije prikazao.

Portparol firme nije htio da komentariše vremenski okvir za ostvarenje potencijalne proizvodnje u Velikoj Britaniji a ni da potvrdi da li je potencijalna lokacija za proizvodnju identifikovana.

 

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije