Novosti

Njemačka protiv kaznenih EU carina za kineske električne automobile

Njemačka protiv kaznenih EU carina za kineske električne automobile
Foto: Pixnio | Njemačka protiv kaznenih EU carina za kineske električne automobile

Njemačka želi jednaku konkurenciju, a ne trgovinski rat, rekao je ministar saobraćaja Folker Vising u vezi sa istragom Evropske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine, što bi moglo rezultirati kaznenim carinama.

"Ne želimo da zatvaramo tržište, želimo da se takmičimo", rekao je ministar u intervjuu za Štutgarter cajtung i Štutgarter nahrihten objavljenom u srijedu.

Njemačka vlada mora da obezbijedi okruženje koje će omogućiti kompanijama da nastave da stvaraju dodatnu vrijednost u svojoj matičnoj zemlji i da brane svoju poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Vising.

"Zato želimo međunarodnu trgovinu u ravnopravnom i standardizovanom konkurentskom okruženju, a ne trgovinski rat kroz kaznene carine", dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, to je izuzetno važno za zemlju kao što je Njemačka, koja se u velikoj mjeri oslanja na globalnu trgovinu.

"Mi proizvodimo za cijeli svijet i želimo to da radimo i ubuduće. Kada je u pitanju kvalitet naših proizvoda, naša međunarodna pozicija je odlična", rekao je on.

Evropska komisija je prošle jeseni otvorila istragu kako bi utvrdila da li kineski izvoznici električnih automobila imaju koristi od državnih subvencija.

Prema EK, kineska vozila su obično oko 20 odsto jeftinija od onih proizvedenih u EU. Istraga bi mogla rezultirati uvođenjem kaznenih carina.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije