Novosti

Njemački mediji: I Mercedes varao

Njemački mediji: I Mercedes varao
Foto: Ilustracija | Njemački mediji: I Mercedes varao

Američki istražitelji koji istražuju Daimlera, kompaniju koja proizvodi Mercedes, otkrili su da su njihovi automobili bili opremljeni softverom koji im je mogao pomoći da prođu testove emisije za vozila na dizel, javljaju njemački mediji, a prenosi Reuters.

Njemački mediji pozivaju se na povjerljive dokumente za ovu informaciju. 

Podsjetimo, i kod Volkswagena su otkriveni softveri pomoću kojih su njihovi automobili prolazili na testovima emisije štetnih gasova.

Upravo zbog otkrića iz 2015. godine, kada je Volkswagena priznao da je u SAD-u na 580.000 vozila instalirao softver koji im je pomogao da prođu testove, vozila na dizelski pogon su pod lupom.

Softver koji je Volkswagen tada instalirao pomogao je njihovim vozilima da smanje štetne gasove do 40 puta. 

Daimler je pod istragom američkih i njemačkih vlasti zbog prevelikih emisija štetnih plinova kod vozila na dizel, a kako piše Reuters, upravo te istrage bi mogle dovesti do velikih kazni za tu kompaniju ali bi moglo doći i do povlačenja automobila s tržišta.

Novine "Bild am Sonntag" pišu da dokumenti koje imaju pokazuju da su američki istražitelji naišli na nekoliko funkcija softvera koje su pomogle Daimlerovim automobilima da prođu na testovima emisije, uključujući jednu koja je isključivala čišćenje izduvnih gasova nakon 26 kilometara vožnje.

Još jedna funkcija koja se našla pod okom istražitelja je ona koja je dopustila sistemu za čišćenje da prepozna da li je auto na testiranju ili ne prema brzini ili prema uzorcima ubrzavanja.

"Bild am Sonntag" je objavio i mailove Daimlerovih inžinjera koji su se preispitivali jesu li takve funkcije na softveru legalne.

Portparol Daimlera odbio je da komentariše sadržaj dokumenata, rekavši samo da kompanija u potpunosti sarađuje s američkim vlastima i da su se sklopili dogovori o tajnosti istrage s američkim Ministarstvom pravosuđa.

"Vlasti znaju za dokumente i ni jedna tužba nije podnesena", rekao je portparol i dodao da su dokumenti koje je objavio Bild očigledno "selektivno objavljeni kako bi se naštetilo Daimleru i njegovih 290.000 zaposlenika".

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije