Novosti

Njemački proizvođači automobila pod istragom

Njemački proizvođači automobila pod istragom
Foto: N.N. | Njemački proizvođači automobila pod istragom

BRISEL - EU je pokrenula danas istragu protiv velikih njemačkih proizvođača automobila povodom tehnologije protiv zagađenja vazduha, tri godine poslije afere "dizelgejt".

Komesar EU za konkurentnost Margrete Vestager rekla je da su "BMW", "Daimler" i "Volkswagen" osumnjičeni da su se dogovorili da ne prave konkurenciju jedni drugima u pogledu razvoja i ugradnje sistema protiv zagađenja za motore koji troše benzin i dizel.

"Ukoliko to bude dokazano, to će značiti da je taj dogovor onemogućio kupce da dobiju priliku da kupe automobile koji su manji zagađivači, iako je ta tehnologija dostupna proizvođačima", dodala je Vestagerova.

Istraga je pokrenuta tri godine nakon što je u Americi otkriveno da je "Volkswagen" ugrađivao nelegalni softver u svoja vozila da bi prikrio stvarne količine emitovanih štetnih gasova.

Novi slučaj koji je pokrenula Evropska komisija fokusiran je na razvoj savremenih kontrolnih sistema za smanjenje zagađenja, prvenstveno emisija azotnog oksida i ostalih sitnih čestica.

Komisija je saopštila da je istraga zasnovana na dokazima o sastancima i dogovorima grupe koja je nazvana "krug od pet članova": "BMW", "Daimler", "Volkswagen" i njegove marke "Audi" i "Porše".

Regulatori EU su u okviru istrage prošle godine obavili seriju racija u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije