Novosti

Nju Delhi zabranjuje Euro 4 dizelaše

Nju Delhi zabranjuje Euro 4 dizelaše
Foto: Pixabay/shivaphotographyy | Nju Delhi zabranjuje Euro 4 dizelaše

U današnja vremena je sve teže imati automobil sa dizel motorom starijeg datuma. S vremena na vrijeme se desi da pojedini gradovi, najčešće zapadnoevropski, objavljuju djelimične ili potpune zabrane za automobile sa starijim motorima, uglavnom sa Dizelovim ciklusom.

Danas prenosimo priču sa drugog kontinenta, tačnije potkontinenta. Naime, u regionu prijestonice Indije, Nju Delhiju, objavljeno je da od 1. oktobra neće biti moguće voziti dizelaša koji ispunjavaju normu BS 4, koja je ekvivalent evropskoj normi Euro 4,  u slučaju prekomjernog zagađenja. Tačnije, ako zagađenje pređe količinu od 450 AQI (Air Quality Index - indeks kvaliteta vazduha).

Nova pravila koja su formulisalna od strane Komisije za upravljanje kvalitetom vazduha (CAQM) će stupiti na snagu uoči praznične sezone, otprilike u vrijeme kada region Delhija bude pod smogom zbog spaljivanja strnjišta na farmama ili vatrometa za vrijeme festivala svjetla pod nazivom Divali, između ostalih razloga. Pravila, koja će se primjenjivati od 1. oktobra, zabraniće u gradu dizel automobile BS 4 u okviru borbe protiv zagađenja vazduha u narednih pet godina.

Novi plan će zabraniti četvorotočkaše s Euro 4 (BS 4) dizel motorima, ali će izuzeti one koji se bave osnovnim uslugama.

"Državne vlade u regionu Delhija mogu nametnuti ograničenja za benzinske BS 3 i dizel BS 4 lake četvorotočkaše u okviru faze 3", navodi se u pravilniku.

Faza 3 zagađenja vazduha je klasifikovana akcionim planom stepenovanog odgovora koji je odobrilo Ministarstvo životne sredine i šuma kao ozbiljna kada AQI ostane između 401 i 450. Faza 4 je kada AQI pređe oznaku od 450.

U slučaju situacije u fazi 4, planeri predlažu zabranu ulaska kamiona, srednjih teretnih vozila sa dizel motorom registrovanih u Delhiju i teških teretnih vozila (HGV) u grad, izuzimajući one koji nose bitan teret.

U pravilniku takođe piše da pumpama za gorivo koje se nalaze u regionu Delhija neće biti dozvoljeno da prodaju gorivo za vozila koja nemaju važeći sertifikat o kontroli zagađenja od 1. januara sljedeće godine.

Cijeli region je obaviješten da razviju plan stvaranja mreže za dovod goriva KPG i TPG (komprimovani i tečni prirodni gas) zajedno sa auto-putevima kako bi se kamioni za velike udaljenosti i druga komercijalna vozila postepeno prebacivali na gas.

Vladama je takođe naloženo da sprovedu politiku rashoda za vozila na kraju životnog vijeka koja se više ne mogu koristiti.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije