Novosti

Nokian otvorio novi testni centar u Španiji

Nokian otvorio novi testni centar u Španiji
Foto: Nokian | Nokian otvorio novi testni centar u Španiji

Nokian Tyres je pustio u rad testni centar Santa Cruz de la Zarza, u Španiji. Na toj lokaciji je ukupno 10 testnih staza koje će se koristiti za ispitivanje guma u ekstremnim uslovima, a kruna testnog centra je 7 km duga ovalna staza koja ga okružuje.

"Svi naši testni centri ulažu u inovativnost, a širenje testnih aktivnosti za nas je veliki i važan korak. Svestrane staze i moderna oprema u španskom testnom centru omogućavaju nam testiranje guma na mokrom i suvom, tako da kiša ili jaka vrućina neće donijeti iznenađenja. Španski testni centar, u kombinaciji s našim zimskim testnim centrom Ivalo u Laponiji, podiže našu ukupnu sposobnost testiranja na najviši mogući nivo", kaže Oli Sepala, šef "R&D".

Test centar omogućuje ubrzane cikluse razvoja proizvoda i ojačava poziciju Nokiana, kao vrhunskog proizvođača guma.

"Sada svoje gume možemo testirati u vlastitom testnom centru, u svim uslovima. To je velika konkurentska prednost za nas – posebno kada se uzmu u obzir proizvodi razvijeni za tržište Centralne Evrope, kao i za tržište Sjeverne Amerike", nastavlja Oli Sepala.

Novi testni centar već ima nadimak: Hakka Ring. U internom nadmetanju za ime, zaposlenici kompanije Nokian Tyres predložili su oko 150 različitih nadimaka za novi testni centar. Hakka Ring je pobjednik jer su Hakka i Hakkapeliitta poznati proizvodi Nokian Tyres.

Radovi su započeli 2018. godine, ali zbog pandemije Kovid-19, bili su nakratko obustavljeni, ali su nastavljeni nakon što se situacija stabilizovala i preduzete potrebne sigurnosne mjere.

Sada su finalizovane sve različite staze, završena je i okrugla zgrada centra za posjetioce (Visitor Center) i sada se okuplja testni tim.

Činjenice o kompaniji Nokian Tyres Spain Test Center:

- Lokacija u Španiji omogava cjelogodišnje testiranje ljetnih, cjelogodišnjih i zimskih guma.

- Na području od 300 hektara postoji ukupno 10 testnih staza za suve i mokre testove, kao i brzi oval, koji omogućava testove pri brzinama od 300 km/h.

- U centru se koriste ekološki prihvatljive tehnologije, instalirano je više od 1.000 solarnih panela, a prikupljna voda se reciklira.

- Nokian Tyres je uključen u istraživanje novih materijala na biološkoj osnovi, da bi se omogućila održiva proizvodnja guma u budućnosti.

(Automobili.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije