Novosti

Nova Honda Civic (FOTO)

Nova Honda Civic (FOTO)
Nova Honda Civic (FOTO)

Honda je skinula veo sa Civica za američko tržište prije oko mjesec dana, a sada je otkriven i evropski model. Oba će se proizvoditi u Svindonu, u Engleskoj.

Novi model je 130 milimetara duži, 30 milimetara širi i 20 milimetara niži u odnosu na prethodni model, ali uprkos većim dimenzijama, 16 kilograma je lakši. To može da zahvali olakšanoj platformi, koja je ujedno donijela i 52 odsto povećanu torzionu krutost i 30 milimetara duže međuosovinsko rastojanje.

Za razliku od američkog modela koji je u ponudi sa 1,5-litarskim turbo motorom sa 180 ks, evropska verzija će se prodavati sa trocilindarskom, 1,0-litarskom jedinicom, takođe u turbo izdanju, koja isporučuje 127 konja, i kao i veći motor može biti uparena sa šestostepenom manuelnom (standardnom) ili opcionom CVT transmisijom. Evropski Civic će naravno biti dostupan i sa 1,6-litarskim turbo dizelom, a za očekivati je da snaga prebaci aktuelnih 120 konja.

Što se kabinskog prostora tiče, produženo međuosovinsko rastojanje ubira dividende u smislu dostupnog prostora, ali loše vijesti su što su „magična sjedišta“ (Magic Seats) odsutna. Umjesto njih je uvedena konvencionalna klupa sa razdvajanjem naslona u odnosu 60:40. Prtljažnik nudi 478 litara, kao i prethodnik.

Hibridni pogon nije u planu u bliskoj budućnosti, a Civicova nova platforma je tehnički sposobna da usvoji taj tip pogona. Potpuno električnog modela neće biti.

Hondinog novog predstavnika u C segmentu ćemo moći uživo da vidimo u Parizu.

(NN, vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije