Novosti

Nova Mazda CX-5 i sa hibridnim pogonom

Nova Mazda CX-5 i sa hibridnim pogonom
Foto: Twitter / Printscreen | Nova Mazda CX-5 i sa hibridnim pogonom

Sa 365.135 prodatih jedinica, CX-5 je bio daleko najpopularniji Mazdin model prošle godine kada su ukupne isporuke pale za 13.3 odsto na 1.116.107 vozila.

Iako je prodaja ovog krosovera opala za 4.4 procenta u odnosu na prethodnu godinu, obim koji je generisao je i dalje bio više nego duplo veći u poređenju sa Mazdom 3, koja je druga sa 173.619 automobila.

Iako su se ranije ove godine pojavile neke glasine o neizvjesnoj budućnosti CX-5, najnovije vijesti kažu da će se sredinom ove decenije ipak pojaviti nova, treća generacija ovog modela.

Zvanični datum lansiranja tek treba da bude finalizovan, ali je Mazda potvrdila da će nova verzija CX-5 biti u salonima zajedno sa CX-50 i većim SUV-om CX-90. Novi CX-5 će vjerovatno koristiti konfiguraciju sličnu današnjem modelu, uključujući četvorocilindrični motor, pogon na prednje točkove i opcioni pogon na sva četiri točka.

Takođe je velika vjerovatnoća da će nova Mazda CX-5 imati hibridni pogon, sličan onom u Toyoti RAV4 ili Corolli Cross. Toyota posjeduje pet odsto udjela u Mazdi, a dvije kompanije su sarađivale na nekoliko vozila. U SAD, i Toyota Corolla Cross i Mazda CX-50 se sklapaju u fabrici Mazda Toyota Manufacturing u Hantsvilu, Alabama.

Ranije je Mazda najavila planove za proizvodnju tri električna vozila, pet plug-in hibrida i pet konvencionalnih hibrida do 2025. Postoje i glasine o nekoliko hibrida sa rotacionim pogonom, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije