Novosti

Nova era auto-industrije: Grijanje sjedišta naplaćuju 18 dolara mjesečno

Nova era auto-industrije: Grijanje sjedišta naplaćuju 18 dolara mjesečno
Foto: MikeB/Pexels | Nova era auto-industrije: Grijanje sjedišta naplaćuju 18 dolara mjesečno

Već neko vrijeme se govori da će određene karakteristike vozila biti dostupne za iznajmljivanje, uz mjesečnu nadoknadu, a pojedini proizvođači su to već ponudili.

Nakon što je Lynk&Co ponudio koncept korišćenja vozila kroz program mjesečnog iznajmljivanja, sada se nudi slična usluga u pogledu opreme automobila. Ideja je da se svi automobili proizvode sa kompletnom opremom, a zatim da se na zahtjev vlasnika, na mjesečnom nivou, uključe određene opcije.

Na taj način, vlasnik bi plaćao pretplatu za pojedini element opreme, kao što, na primjer, plaća pretplatu za određene TV programe ili muzičke usluge, prenosi B92.

BMW je tako nešto upravo ponudio u Koreji. U okviru usluge Connected Drive Store moguće je aktivirati određene opcije, uz plaćanje mjesečne naknade.

Ako vlasnik BMW-a želi grijanje sjedišta, mjesečno će ga koštati 18 dolara, odnosno 175 dolara ako uslugu koristi godinu dana.

Ukoliko želi uslugu grijanja sjedišta trajno, koštaće ga oko 400 dolara.

Isto važi i za grijanje volana sa početnom cijenom od oko 10 dolara mjesečno, odnosno nešto manje od 95 dolara godišnje. Trajni zakup košta oko 220 dolara.

Lista takođe uključuje brojne opcije kao što su Apple Car Play bežično povezivanje sa smartfonom, napredna svjetla, bezbjednosne sisteme itd.

Opcija IconicSounds Sport, koja omogućava da se zvuk sportskog motora generiše na zvučnicima, pokazuje da su stigla neka nova vremena. Nekada je ovo zadovoljstvo na modelima sa šestocilindarskim motorima bilo besplatno, a danas košta 135 dolara.

Sa širom komercijalizacijom, povećava se vjerovatnoća hakovanja takvih usluga. Pretpostavlja se da će mnogi takođe rizikovati da izgube garanciju u zamjenu za otključavanje svih dostupnih opcija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije