Novosti

Novi Alfin SUV će nositi ime Brennero

Novi Alfin SUV će nositi ime Brennero
Foto: Alfa Romeo | Novi Alfin SUV će nositi ime Brennero

U nedavnoj prošlosti smo već najavljivali budući model marke Alfa Romeo s povišenom pozicijom sjedenja i gabaritima koji ga preporučuju za klasifikaciju u B segment.

Ali, tada nije bilo znano hoće li se zvati Brennero ili pak Palade. Sada je dilema otklonjena, a pobijedilo je duže ime.

Uvodni model u SUV gamu italijanske marke će biti utemeljen na arhitekturi koja je "majka" i Peugeota 2008, i možemo ga očekivati u serijskoj proizvodnji negdje u drugom dijelu 2023. godine. Prije njega, Stelviju će se u asortimanu apeninskih krosovera pridružiti i model Tonale, koji bi trebalo da se pojavi sredinom naredne godine.

Ne treba posebno naglašavati koliko je važna promocija novih krosovera za Alfu Romeo, prije svega u smislu boljeg iskorišćenja fabričkih kapaciteta grupacije, koja na ovaj način dobija još jednog blizanca u plejadi subkompaktnih krosovera. Ovaj mališan će se sklapati u poljskoj fabrici Fiata Tiši, i neće vidjeti naš Kragujevac, izuzev kao uvozni automobil.

Platforma o kojoj pričamo će biti unaprijeđena, pa će dobiti i drugačiji kodni naziv od izvornog koji glasi e-CMP. Tako će Alfin adut ležati na arhitekturi e-CMP2, a koja će biti prilagođena za istovremenu proizvodnju konvencionalnih, ali i baterijskih modela. Brennero će dobiti i električnu varijantu s Nidecovim elektromotorom i baterijama od kojih se očekuje duži domet od 310 kilometara, koliko karakteriše maleni Peugeot e-2008.

Pored elektromotora pod haubom Brennera, kupci će moći po želji da dobiju i novi 1.2 PureTech koji će nastupiti kao laki hibrid, i koji će sarađivati s novom automatskom transmisijom e-DCT, na kojoj je još PSA radila s kompanijom Punch Powertrain.

Novi tip mijenjača je sposoban, zahvaljujući ugrađenom elektromotoru, da pokrene vozilo čak i prije nego li se aktivira i motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Dizel ne očekujte pod haubom Brennera.

Dakle, doći će kao urbani SUV, s petoro vrata i isto toliko mjesta za sjedenje. Biće blizanac modela Peugeot 2008 bez mogućnosti naručivanja s integralnim pogonom. Dužina će biti na koti od oko 4,2 metra, dok će ga biti moguće dobiti samo s jednim benzinskim motorom, doduše u više nivoa izlazne snage. Za kraj da kažemo još i da je najavljena početna cijena na neskromnom nivou od oko 30 hiljada evra, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije