Novosti

Novi Fiat 500 stigao u Srbiju

Novi Fiat 500 stigao u Srbiju
Foto: Fiat Promo | Novi Fiat 500 stigao u Srbiju

​Na aktuelnom sajmu automobila u Beogradu, Fiat je predstavio novi model 500 - sa električnim pogonom.

Savremenom verzijom modela 500, lansiranom 2007. godine, Fiat je uveo koncept lifestyle karaktera i šarma u gradski automobil, postajući ikona italijanskog stila koja je osvojila svijet. Sada nastupa nova era i vrijeme da Fiat 500 dobije adekvatan pogonski sistem.

Ovaj model je prvi potpuno električni model Fiata najnovije generacije, za koji u italijanskom proizvođaču ističu da je za kratko vrijeme postao i najprodavaniji električni auto u svojoj klasi u Evropi.

Osnova je ostala nepromijenjena - i dalje je to mali gradski automobil, istih stilskih proporcija i prepoznatljivog dizajna, auto koji je obilježio cijelu jednu epohu. Istovremeno je klasičan i moderan, ukorenjen u 65 godine istorije.

Na aktuelnom DDOR ECO BG CAR SHOW, koji je otvoren danas, posjetioci imaju jedinstvenu priliku da prvi put u Srbiji vide novi Fiat 500.

Izloženi primjerak je u ekskluzivnoj, Celestial Blue troslojnoj plavoj boji sa svijetlima u punoj LED tehnologiji i alu felnama prečnika 17 inča.

Icon paket opreme podrazumijeva elegantnu unutrašnjost, u stilu visoke mode, sa Technowood materijalom na komandnoj tabli čija tekstura ima izgled prirodnog drveta.

Veliki multimedijalni displej dijagonale 10,25 inča i displej instrumenata od sedam inča sastavni su dio standardne opreme, koja još uključuje beskontaktno otključavanje i startovanje vozila, bežično punjenje telefona, automatsko aktiviranje dugih svjetala i panoramski krov.

U odnosu na prethodnika je šest centimetara širi i isto toliko duži. Međuosovinsko rastojanje je produženo za dva centimetra, dok su točkovi veći i pomjereni u same uglove karoserije, pružajući mu više komfora uprkos tome što je njegova dužina ostala ispod četiri metra.

Električni Fiat 500 ima potpuno novu i elegantnu unutrašnjost, sa referencama na elemente prve generacije, dok se u potpuno ravnom podu nalaze litijumske baterije koje ne ugrožavaju kapaciteta prtljažnika.

Litijum-jonska baterija kapaciteta 42 kWh omogućava novom 500 autonomiju u vožnji do 320 kilometara, po WLTP ciklusu. U cilju optimizacije vremena punjenja, automobil je opremljen sistemom za brzo punjenje od 85 kW na DC punjaču.

Na primjer, potrebno je samo pet minuta da se dopuni toliko da ima dovoljno energije za putovanje od 50 kilometara, više nego što je potrebno za prosječnu dnevnu gradsku upotrebu.

Brzi punjač, takođe, može da napuni bateriju do 80% ukupnog kapaciteta za samo 35 minuta.

Elektromotor proizvodi sa 87 kW (118 KS) i 220 Nm, omogućavajući maksimalnu, elektronski ograničenu brzinu od 150 km/h.

Ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h postiže za 9,0 sekundi, dok je iz mesta do 50 km/h potrebna svega 3,1 sekunda.

Zahvaljujući svojoj tehnologiji, novi 500 je bezbjedniji nego ikad. To nije samo električni gradski automobil, već́ ide korak dalje: u pitanju je prvi automobil u svom segmentu koji nudi autonomnu vožnju drugog nivoa.

Inteligentni sistem adaptivnog tempomata i autonomnog kočenja u slučaju opasnosti usporava/zaustavlja ili ubrzava kao odgovor na druge automobile, bicikliste ili pješake. Osim toga, tu je i sistem za održavanje vozila u sredini saobraćajne trake, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije