Novosti

Novi Ford Focus i zvanično predstavljen

Novi Ford Focus i zvanično predstavljen
Foto: N.N. | Novi Ford Focus predstavljen i zvanično

Ford Focus, jedan od simbola evropske niže srednje klase, stiže nam u svojoj četvrtoj generaciji. U Fordu ističu, da se radi o potpuno novom automobilu, prvom postavljenoj na novoj platformi C2...

Za one koji uživaju u sportu, Ford Focus ST-Line biće najbolji izbor.

Četvrta generacija Ford Focusa je jedan od najočekivanijih noviteta u 2018. godini. Amerikanci ali i nemačka centrala ove kompanije uspešno su držali kompletan projekat pod velom tajne. Spekilacijama je došao kraj - novi Ford Focus je pred nama, a simbolički je otkriven dvadeset godina nakon predstavljanja prve generacije.

Focus Active ima za 30 mm povećanu visinu od tla i plastične detalje koji podsjećaju na crossover.

Novi Ford Focus biće dostupan u nekoliko karoserijskih verzija. Najpopilarniji će biti petovratni hatchback, zatim sledi praktičan karavan, a na nekim tržištima biće dostupan i sedan. Kupci će moći da izaberu verzije Trend, Titanium, ali i sportski ST-Line, luksuzni Vignale, a prvi put će biti dostupan i Focus Active. Posljednji imenovan je odgovor na rastuću tražnju hatchback modela sa crossover izgledom, koji su nešto viši od standardnih i imaju plastične obloge sa strane.

Focus Vignale odiše luksuzom i kvalitetnim materijalima.

Na prvi pogled, novi Ford Focus izgleda dinamično i atraktivno, sa zadnjim svetlosnim grupama koje neodoljivo podsjećaju na one koje smo vidjeli na novoj Ford Fiesti. Međuosovinsko rastojanje međugeneracijski je povećano za 53 milimetra, što se odrazilo na pomeranje A-stuba ka nazad i dizajniranje nešto duže "haube".

I enterijer je potpuno nov, za značajno više prostora za putnike i boljim materijalima.

Dizajn enterijera krase čiste linije i različiti materijali, u zavisnosti od stepena opreme. Gornji deo instrument table je izrađen od mekših materijala, a u najbolje opremljenoj Vignale verziji možemo očekivati premium kožu i drvene elemente. U ST-Line nalaze se karbonski detalji. Svim multimedijalnim funkcijama upravlja se preko 8-inčnog displeja osjetljivog na dodir. Za one najzahtjevnije, tu je i audio sistem B&O Play snage 675 W sa deset zvučnika, uključujući i subwoofer u prtljažniku. Naravno, tu je i kompatibilnost sa Apple CarPlay i Andriod Auto sistemima.

Najluksuznije verzije razlikovaće se i po atraktivno dizajniranim felnama.

Na zadnjim sjedištima je za 50 mm više mjesta za koljena, a za 60 mm više prostora u oblasti ramena. Unutrašnja visina prtljažnog prostora porasla je za 43 milimetra. Zapremina prtljažnika iznosi 1.354 litra kod hatchback modela i 1.653 litra kod karavana.

Za one kojima treba praktičnost, tu je i karavan.

Svi motori zadovoljavaju Euro 6 ekološku normu.

U Fordu tvrde da agregat 1.5 EcoBoost nema ništa zadjeničko sa prethodnikom i spada u porodicu trocilindarskih motora. EcoBoost zapremine 1.0 litar dostupan će biti u dvije verzije snage - 74 i 92 kW. Agregat 1.5 EcoBoost takođe će biti dostupan u dijve verzije snage: 110 i 134 kW. Potpuno nov je i dizelski 1.5 EcoBlue snage 70 ili 88 kW, oba sa maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm. Vrh dizelske ponude biće 2.0-litarski agregat maksimalne snage 110 kW. U ponudi će biti i novi osmostepeni mjenjač, kojim se upravlja pomoću kružne komande na centralnoj konzoli. Alternativa je šestostepeni manuelni mjenjač.

Sve najvažnije funkcije kontrolišu se preko naprednog multimedijalnog sistema i displeja osjetljivog na dodir.

Do inovacije je došlo i kod sistema asistencije. Ford je na nivo 2 podigao sistem autonomnog upravljanja (ADAS 2). Adaptivni tempomat sada ima i funkciju stop&go za vožnju u kolonama. Novi Focus sposoban je i da aktivno održava automobil u saobraćajnoj traci... Kao prvi evropski Ford, novi Focus opremljen je i head-up displejom. Ford ističe i bolje vozne osobine, zahvaljujući većoj torzionoj krutosti za 20 procenata. Zadnja osovina je nezavisna, sa dva poprečna ramena. Karavan ima snažniju zadnju osovinu, koja koristi i nešto drugačiju geometriju. Osnovne motorizacije biće opremljene sa zadnjom torzionom osovinom.

Na nekim tržištima biće dotupan i sedan.

Novitet su i doplatni adaptivni amortizeri CCD, koji svake dve milisekunde proaktivno prilagođava tvrdoću oslanjanja. Vozač, takođe, može izabrati jedan od nekoliko režima vožnje: Eco-Comfort, Comfort, Normal i Sport. Novi Ford Focus proizvodi se u njemačkom Saarlouisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije