Novosti

Pratite nas na Google news

Novi Golf Mk8 prije isteka ove godine

Novi Golf Mk8 prije isteka ove godine
Foto: N.N. | Novi Golf Mk8 prije isteka ove godine
N.N.

Volkswagenovi menadžeri moraju osigurati lansiranje nove generacije Golfa do kraja ove godine, rekao je šef VW grupe, Herbert Dis, na internom sastanku.

Govoreći na Globalnoj konferenciji top menadžmenta, pred 500 viših funkcionera iz svih marki i regiona, Dis je rekao da je VW marka usred pripreme za serijsku proizvodnju osme generacije Golfa.

"Trenutno se borimo s preprekama. Ispunićemo zadate rokove i isporučiti prva vozila do kraja ove godine", rekao je Dis.

U razvoju nove generacije Golfa, evropskog bestselera, problemi sa softverom su izludjeli inženjere, posebno iz razloga što će novajlija moći da se „ažurira“ putem globalne mreže. Međutim, ova karakteristika vozilo čini ranjivim na hakerske napade, tako da je pojačana sajber-bezbjednost prioritet.

Pored toga, softver novog Golfa je kompleksniji u odnosu na prethodnika, sa 100 miliona kodnih linija naspram 10 miliona u odnosu na automobil koji se prodavao prije 10 godina.

U aprilu, šef prodaje VW marke, Jirgen Štakman, rekao je da se njegov tim priprema za lansiranje krajem februara. U martu, kada je su problemi sa softverom potvrđeni, Štakman je izjavio da isporuka automobila u decembru donosi rizik da Golf bude neprimjećen od strane kupaca, koji su zauzeti božićnim šopingom.

Izvori iz VW-a su od tada javljali da je kompanija ubrzala dešavanja da bi se ispoštovao interni rok isporuke do kraja ove godine, ali za sada ništa nije zvanično potvrđeno.

Tokom izvještaja akcionarima na godišnjem mitingu u maju, Dis je potvrdio oktobar kao datum prezentacije novog modela na globalnom planu.

Ono čemu njemačka kompanija strijemi je da pozicionira Golf kao reper u klasi što se tiče konektivnosti, digitalnog kokpita standardnog u svim modelima, uz minimalnu emisiju ugljen-dioksida. Popularni hedžbek će biti u ponudi s ekološki podobnijim alternativnim gorivom u vidu komprimovanog zemnog gasa, pored benzina i dizela.

Takođe, debitovaće blagi hibridni sistem od 48 V, a „plug-in“ hibrid će čisto na električnu struju moći da pređe 80 kilometara (ranije 50 kilometara).

Golf je zadržao poziciju najprodavanijeg modela automobila u Evropi u prva četiri mjeseca, s tim što je obim pao za 13 odsto, na 149.016 jedinica, u odnosu na isti period prošle godine, kažu podaci JATO Dynamicsa.  Broj dva na listi je Renault Clio, čija je prodaja porasla za 7,5 odsto na 122.405 primeraka. Iza njih se nalazi VW Polo s porastom prodaje od 3,4 odsto (103.592).

AutoRepublika

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije