Novosti

Novi MG hiperautomobil "prkosi svim rekordima brzine" (FOTO)

Novi MG hiperautomobil "prkosi svim rekordima brzine" (FOTO)
Foto: MG Promo | Novi MG hiperautomobil "prkosi svim rekordima brzine" (FOTO)

Sajam u Kini donosi nam pregršt zanimljivih koncepata, a ovom prilikom govorimo o električnom hiperautomobilu MG EXE181.

U pitanju je jednosjed koji je toliko spušten da izgleda kao jedan od onih Vision Gran Turismo automobila.

Oblik "suze" doprinosi veoma niskom koeficijentu trenja od samo 0.181, što je bolje od Volkswagen XL1 (0.199) i bilo kog drugog vozila u proizvodnji.

Neki koncepti su, međutim, bili bolji: Mercedes Vision EQXX imao je koefiijent od 0.18, General Motors Precept od 0.16, a Fiat Turbina samo 0.14.

Da se vratimo na MG EXE181 - u pitanju je moderni ekvivalent konceptu sa istim imenom iz 1959. godine, koji je tada imao čak i manji koeficijent (0.12). Što se tiče ubrzanja, potrebno mu je samo 1,9 sekundi do "stotke". Nisu iz MG rekli koja mu je maksimalna brzina, ali su naveli da "prkosi svim rekordima".

Nedavno je Lucid Air Sapphire stigao do 100 km/h za 1,77 sekundi, a Rimac Nevera za 1,74 sekunde. Ilon Mask je, sa druge strane, obećao da će njegov novi Roadster ovaj uspjeh postizati za manje od jedne sekunde.

Ekstremno uzak enterijer sa sjedištem smještenim u centar istovremeno je i futuristička zamisao, ali i podsjeća na jednosjed Lamborghini Egoista.

Novi EXE181 je zamišljen sa četiri električna motora, a ne pominju se druge sprcifikacije, ali vjerovatno bi isporučivao znatno više od 1.000 KS.

Nisu prevelike šanse da ovo vozilo ikada uđe u masovnu proizvodnju, ali vjerovatno to nije ni bio cilj: mnogo je vjerovatnije da je MG htio da privuče na sebe pažnju javnosti, a u tome su svakako uspjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije