Novosti

Mercedes EQG testiran na planini (VIDEO)

Mercedes EQG testiran na planini (VIDEO)
Foto: Screenshot / YouTube | Novi Mercedes EQG testiran na planini (VIDEO)

Mercedes će započeti godinu sa stilom. Trokraka zvijezda ima razne novosti planirane za 2024. godinu, ali, bez sumnje, postoji jedna koja je nešto posebno.

Ponuda električnih automobila prepuna je krosovera i SUV-ova, ali ne i terenskih vozila, i budući Mercedes EQG želi da postane kralj tog segmenta jer i njegov termički blizanac ima tu titulu.

Strategija njemačkog proizvođača je jasna, a to je predstavljanje električnog automobila na početku godine uz temeljnu reviziju koju je G klasa prošla na proljeće.

Tako će kupci moći da vide iz prve ruke prednosti modela sa "nultom" emisijom. Za nešto više od mjesec dana, novi EQG će ugledati vidjelo. Ola Kelenijus, Šveđanin na čelu Mercedesa, već je bio jedan od prvih koji je preuzeo kontrolu, videvši iz prve ruke šta su inženjeri uspjeli da postignu tako što su na najbolji način iskoristili platformu G klase. Bilo je potrebno da bude dosta izmijenjena da bi se baterija smjestila između osovina.

Benz je ojačao šasiju sa dva sloja dodatnog čelika, plus kevlar i ugljenik za kutiju za baterije. Za one koji su skeptični prema dinamičkom kapacitetu van asfalta; novi električni automobil može da ponudi mnogo više od bilo kog električnog SUV-a sa Mercedesovim "EQ" pečatom. Njegova četiri elektromotora, jedan po točku, povećala su njegove terenske performanse sa dva "G-turn" režima, jednim koji može da se rotira za 360º kao tenk i drugim sa kojim može da se rotira za 90º za uže prostore.

Gelendewagen je prošao kroz dug proces razvoja, testiran je na nemačkim putevima, ali nikada ranije na tako tvrdom terenu kao što je planina Šokl (Schöckl). Mislimo na Magninu test stazu na planini pored Graca u Austriji. Mercedes je potvrdio neke tehničke detalje novog EQG-a, kao na primjer da je sposoban da se penje uz nagibe do osamdeset procenata ili da je maksimalni bočni nagib isti kao kod G klase, sa uglom do 35º.

Sa skoro 600 KS snage između četiri motora, koji će se uključiti samo kada je potrebna dodatna sila i na taj način maksimizovati autonomiju, EQG će imati dvije veoma različite baterije, iako obje sa više od 100 kWh neto kapaciteta. Hemija je ključna -  jedna dolazi sa konvencionalnijom litijum jonskom, a druga sa silicijumskom anodom koja nudi veću gustinu energije koja će stići u drugom dijelu godine ili početkom 2025, obećavajući vrhunsku autonomiju.

(Auto Republika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije