Novosti

Novi Porsche 911 detektuje vlažan kolovoz

Novi Porsche 911 detektuje vlažan kolovoz
Foto: Porsche.com | Novi Porsche 911 detektuje vlažan kolovoz

Novi Porsche 911 je fascinirao globalnu automobilsku zajednicu, naravno s razlogom.

Ono što je 911-icu oduvek izdvajalo od konkurencije su performanse na krivudavim putevima i trkačkim stazama. Nova, 992 generacija svemu dodaje značajno unapređenu upravljivost na vlažnim podlogama, i to zahvaljujući novom Porscheovom „Wet“ režimu.

Po njemačkom proizvođaču, riječ je o tehnologiji koja čini vožnju komfornijom, kontrolisanijom, bezbjednijom i bržom u kišnim uslovima. „Wet“ režim automatski detektuje vlažan kolovoz i podešava programe koji kontrolišu stabilnost i prijanjanje. Sistem čak upozorava vozača na rizik od „akvaplaninga“, onog momenta kada akustični senzori u lukovima prednjih točkova detektuju mlaz vode.

To nije sve, jer pod izvjesnim uslovima, automobil može da zatraži od vozača da manuelno angažuje „Wet“ režim putem dugmeta iznad centralne konzole (ili integrisanog u prekidač na volanu s opcionim Sport Chrono paketom). Onog momenta kada je aktiviran, ovaj režim prilagođava sisteme kontrole stabilnosti i prijanjanja, aktivnu aerodinamiku i odziv. Čak se i varijabilni zadnji spojer izvlači u „performantnu“ poziciju za bolje prijanjanje točkova na zadnjoj osovini.

Ukoliko ste za volanom Carrere 4S, integralni pogonski sistem će automatski poslati više snage na prednje točkove. Bez obzira na specifikacije, kada je angažovana „Wet“ postavka, isporuka obrtnog momenta postaje uglađenija a strategija promjene stepena prenosa osmostepenog automatskog mjenjača se automatski prilagođava novonastalim uslovima.

„Wet“ režim je razvijen da vozaču obezbijedi konstantnu podršku prilikom vožnje po vlažnom kolovozu“, kaže August Ahlajtner, šef inženjerskog tima koji je radio na 911.

„On ne ograničava maksimalnu snagu motora niti maksimalnu brzinu, tako da ne treba iz tog razloga da bude zloupotrebljen, odnosno da se u vlažnim uslovima vozi prebrzo. Treba ga posmatrati kao sistem asistencije u najpozitivnijem smislu.“

(AutoRepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije