Novosti

Novi mikro električni automobil stiže iz Izraela

Novi mikro električni automobil stiže iz Izraela
Foto: Print Screen/Youtube | Novi mikro električni automobil stiže iz Izraela

City Transformer je još jedan u nizu startapova koji pokušava da odgovori na pitanje kako će izgledati individualni prevoz u gradovima budućnosti.

Kompanija iz Izraela razvila je ovaj mali električni jednosjed dužine 2,5 m, koji nosi jednostavnu oznaki CT1.

Dizajneri su pošli od premise da vozilo treba da ima što manju bazu, kako bi zauzimalo što manje dragocjenog parking prostora u centrima velikih gradova, a da istovremeno bude dovoljno stabilno u vožnji, s obzirom da ima visok profil.

Rješenje su našli u mehaničkoj osnovi koja po potrebi može da mijenja svoju širinu. Naime, širina iznosi 140 cm u režimu za vožnju, dak se za potrebe parkiranja automobil sužava na svega 100 cm, tako što se točkovi uvuku u karoseriju.

CT1 za kretanje koristi dva mala elektromotora od po 10 KS, koji su smješteni u zadnjim točkovima, pa je ukupna snaga pogonskog sistema 20 KS.

Kada su točkovi maksimalno izvučeni, auto može da razvije brzinu od 90 km/h, a parking režimu vožnje, sa uvučenim točkovima, maksimalna brzina je 40 km/h.

Pogonska baterija nalazi se u podu vozila, a proizvođač procjenjuje da je autonomija u vožnji ovog automobila između 120 i 180 km. Na brzom punjaču, baterija se za 30 minuta može dopuniti do 80 odsto svog kapaciteta.

City Transformer je već otvorio knjigu narudžbina za CT1 čija cijena - ukoliko se auto sada rezerviše - iznosi 12.500 evra. Zainteresovani kupci treba da uplate depozit od 150 evra, koji će im biti vraćen ako se u međuvremenu predomisle.

Inače, ako bi se ovaj automobil našao na tržištu Srbije, uz ovu cijenu i uračunatu subvenciju koja u Srbiji za potpuno električna vozila iznosi 5.000 evra, on bi vas koštao svega 7.500 evra.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije