Novosti

Novi terenac Vojske Srbije prošao sve testove, u planu i izvoz

Novi terenac Vojske Srbije prošao sve testove, u planu i izvoz
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Novi terenac Vojske Srbije prošao sve testove, u planu i izvoz
N.N.

Kragujevačko preduzeće "Zastava Tervo" proizvelo je lako terensko vozilo za potrebe Vojske Srbije.

Vozilo je prošlo sva ispitivanja, a uz male izmjene može da se koristi i u komercijalne svrhe.

Vozilo NTV namijenjeno je prevozu ljudi i tereta na teškim terenima.

Poslije testiranja i pređenih desetina hiljada kilometara, po najtežim terenima i vremenskim uslovima, prvih 10 vozila spremno je za isporuku Vojsci Srbije. Napravljeno je u dvije varijante: za transport jedinica sa devet članova posade i prevoz tereta do 1,4 tone.

Stefan Jurić, tehnički direktor "Zastave Tervo", ističe da su prednosti tog vozila njegova visoka prohodnost, automatski mjenjač i izuzetno mnogo kabinskog prostora, koji omogućava smještaj ličnog naoružanja i opreme posade, prenosi "RTS".

Poslije prototipskih ispitivanja, poboljšane su tehničke, ergonomske i estetske karakteristike vozila, što je povećalo njegovu izdržljivost.

Sve izmjene plod su rada mladih stručnjaka sektora za istraživanje i razvoj kragujevačke fabrike.

"Koristi nezavisno vešanje koje mi integrišemo u naše vozilo. U prethodnom periodu mi smo radili na njegovoj prohodnosti i radijusima za okretanje. Na manjem terenu, može da izmanevriše i da se probije kroz teže prohodne uslove", objašnjava Ognjen Opančina, konstruktor "Zastava tervo".

Takva terenska vozila za opremanje oružanih snaga – vojske i policije, ne proizvode se nigdje u svijetu. Novi terenac trebalo bi da zamijeni čitavu flotu starih vojnih vozila u Vojsci Srbije, a u planu je i izvoz.

"Prvenstveno na tržišta Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde ima dosta zainteresovanih kupaca za ovaj tip vozila. U tom smislu bi se radila neka tehnička prilagođavanja, vezana za vozila za korišćenje u pustinjskim uslovima", kaže Ilija Ljujić, v. d. direktora "Zastave Tervo".

Uz manje izmjene, domaće vozilo za teške terenske uslove mogu da koriste i javna preduzeća.

Širenje plasmana otvara vrata i za nova zapošljavanja u "Zastavi Tervo", koja sada ima 120 radnika.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije