Novosti

Novi zakon za vozače u Njemačkoj

Novi zakon za vozače u Njemačkoj
Foto: fleglsebastian7/Pixabay | Novi zakon za vozače u Njemačkoj

U Njemačkoj narednog mjeseca stupa na snagu novi zakon kojim su predviđene znatno veće kazne od dosadašnjih.

Novi zakon će se primjenjivati od 9. novembra, piše Fenix magazin, a vozači će biti suočeni sa mnogo većim kaznama ukoliko načine saobraćajni prekršaj.

- Vozači koji parkiraju svoje vozilo tamo gdje važi opšta zabrana zaustavljanja ili parkiranja kazniće se sa do 55 evra umjesto dosadašnjih 15 evra.

- Svako ko vozi 16 ili 20 km/h više od dozvoljenog u urbanim područjima, umjesto 35, platiće 70 evra. Vozači koji kroz grad jure 91 km/h umesto dozvoljenih 50 km/h plaćaju 400 umjesto 200 evra itd.

- Ako parkirate na mjestu predviđenom za invalide, očekujte ​​kaznu od 55 umjesto dosadašnjih 35 evra.

- Potpuno nova odredba u zakonu odnosi se na neovlašćeno parkiranje na mjestu predviđenom za vozila na električni pogon i "car sharing" vozila, a kazna je 55 evra.

- Svako ko zauzme traku za hitne slučajeve ili se čak koristi njom za brže kretanje automobilom, može očekivati ​​kaznu između 200 i 320 evra, kao i mjesečnu zabranu vožnje.

- Vozači kamiona koji prekrše novouvedenu obavezu da pri skretanju desno u gradu kamion voze samo brzinom hoda pješaka, platiće kaznu od 70 evra.

- Nezakonito korišćenje trotoara i biciklističkih staza od strane vozila kazniće se novčanom kaznom do 100 evra umjesto do 25 evra koliko je važilo ranije.

- Kazna za izazivanje nepotrebne buke pri radu motora i zagađenja koje izazivaju izduvni gasovi automobila (a koje se moglo izbjeći), povećava se sa 20 na 100 evra.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije