Novosti

Obnovljeni BMW Alpina B3 i D3 S

Obnovljeni BMW Alpina B3 i D3 S
Foto: BMW promo | Obnovljeni BMW Alpina B3 i D3 S

​Nakon prezentacije "civilne" verzije BMW-a Serije 3 dočekali smo da vidimo i primjerke s oznakom Alpina, kao marke koja je, iako i formalno prešla u vlasništvo velikog koncerna, i dalje nastavila da radi po starim planovima, što je koncept poslovanja koji će zasigurno opstati do 2026. godine.

To praktično znači da je na snazi poslovni plan donijet u vrijeme nezavisnosti društva Alpina Burkard Bovensiepen.

U isto vrijeme su predstavljeni, restilizovani modeli Alpina B3 (pokretana benzinskim motorom) i Alpina D3 S (koja nosi turbodizel), ali je samo jedno od njih dobilo terhnička unaprjeđenja.

Sedani, ali i karavani s naljepnicom BMW Alpina B3 su sada opremljeni istom verzijom biturbo motora kodnog indeksa S58.

Ljubitelji BMW-a znaju da se pod ovom alfanumeričkom skraćenicom krije redni šestak koji je prije dva mjeseca debitovao u liftbeku BMW Alpina B4 Gran Coupe.

U poređenju s pretodnim motorom, sila koja ovaj odbacuje je uvećana sa 462 konjske snage i 700 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, na zavidnijih 495 "konja" i 730 Nm. A pošto znamo da su ove cifre nedovoljne da se po sirovoj snazi nadjača fabrički BMW M3 Competition, a koji stiže sa 510 "grla" i 650 Nm, onda treba da se i naglasi da je kriva obrtnog momenta, pa i sam broj njutn metara, osjetno u korist Alpininog aduta.

Kao što je to bio slučaj i ranije, BMW Alpina B3 koristi osmostepenu automatsku transmisiju i prenos snage na sva četiri točka.

Nabrijani motor je u značajnoj mjeri unaprijedio voznu dinamiku noviteta. Sedan BMW Alpina B3 može ubrzati od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi, a do 200 km/h za 12,2 sekundi, dok su raniji parametri na ovim ispitima bili na tačkama od 3,8 i 13,4 sekundi, istim redom poređano.

Karavan je pak za trunku sporiji pa za njega važe odrednice od 3,7 i 12,7 sekundi. Ali, najviša brzina kretanja nakon modifikacije je uvećana za samo 2 km/h, pa umjesto nekadašnjih cifara sada sedan postiže 305 km/h, dok karavan pojuri do maksimalnih 302 km/h.

Osavremenjeni model BMW Alpina D3 S zadržava stari šestocilindarski biturbodizel radne zapremine od tri litre, ali uz "pojačanje" kroz postavku lakog hibrida koji radi na naponu od 48 volti.

Razvija 355 konjskih snaga i 730 Nm najvišeg obrtnog momenta, iako korigovane postavke omogućavaju nešto bolji odziv na situacije u kojima vozač ofanzivno nalegne na papučicu gasa.

Očuvana je ideja primjene osmostepenog automatskog mjenjača s konvertorom obrtnog momenta i sistemom prenosa snage na sva četiri kraja karoserije, pa tako ovakva "trojka" juri do 100 km/h za 4,6 ili 4,8 sekundi, zavisno da li izvještavamo o sedanu ili karavnu. Do 200 km/h se u najboljem slučaju u ovim vozilima stiže za 17,5 ili 18,3 sekundi. Maksimalna brzina kretanja je daleko skromnija nego kod benzinskih izdanja: 273 ili 270 km/h.

Alpine (obe) su inače provučene kroz identične promjene kojima je podvrgnuta i donorska Serija 3 iz BMW-a. Alpinini puleni ne nude branike kakve posjeduju M izdanja nove trojke, već pružaju originalne jedinice.

Na primjer, spliter je na zadnjem braniku drastično skromniji nego što vidimo na primjercima izašlim iz fabrike.

Dodatno čuveni tjuner ugrađuje originalne adaptivne amortizere, drugačije opruge i stabilizatore uvećane debljine, ali trojka u ovom izdanju, poput liftbeka B4, nije dobila masivne pojačivače.

Obavezna lista unaprjeđenja je uključila adaptiranu grafiku instrumentacionog klastera (s brendiranom plavo-zelenom koloritnom šemom), dok je onemogućeno upravljanje multimedijalnim sistemom putem panela osjetljivog na dodir, što je principijelan stav koji je zauzeo tim inženjera koji platu prima u Alpini. Kao što je to bio slučaj oduvijek, i ovdje je u putničkoj kabini primijenjena delikatna koža koju poznajemo pod imenom Lavalina.

Iako su modernizovane "trojke" već dostupne za poručivanje, s isporukama će se krenuti tek u oktobru.

Dizeli s oznakom BMW Alpina D3 S startuju s cijenom od 77 hiljada evra, dok su benzinci nešto skuplji, pa tako BMW Alpina B3 košta najmanje 88.600 evra.

 

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije