Novosti

Obustavljena proizvodnja Golfa GTI

Obustavljena proizvodnja Golfa GTI
Foto: Ilustracija | Obustavljena proizvodnja Golfa GTI

Volkswagen je zbog skorašnjeg stupanja na snagu rigoroznijeg WLTP standarda emisije izduvnih gasova primoran da obustavi prodaju Golfa GTI, javlja britanski Autocar.

Posljednje informacije govore kako se povlači osnovni GTI, ne i Performance izdanje, a na tržište će se vratiti tek s novom, osmom po redu generacijom modela. Na to nećemo trebati dugo čekati jer novi Golf VIII na tržište dolazi već dogodine.

Kada su kućni "sportisti" u pitanju, WLTP je već okinuo po nosu R varijantu Golfa te Leona Cupru, koji su izgubili po 10 KS.

Njemačka autoindustrija prerano je izgubila i BMW M3 te određene varijante serije 7. Porsche je takođe reagovao, a očekuje se i odlazak još nekih varijanti. Jedino je još nepoznato šta će biti s Octavijom RS koja s Golfom GTI dijeli motorizaciju. Preko granice je reagovao Peugeot i iz istog razloga ukinuo 308 GTI.

Podsjetimo, WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) na snagu stupa u septembru kada će zamijeniti raniji NEDC (New European Driving Cycle) standard.

Mnogo je strožiji i tačniji jer uključuje realna testiranja automobila na putevima.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije