Novosti

Od usisivača do električnog automobila

Od usisivača do električnog automobila
Foto: Ilustracija | Od usisivača do električnog automobila

Britanski proizvođač usisivača i drugih kućnih električnih uređaja, Dyson, objavio je da radi na sopstvenom automobilu na električni pogon.

Osnivač kompanije, Džejms Dajson, saopštio je ovu vijest u poruci zaposlenima, u kojoj piše da će 2020. lansirati automobil na struju.

“Želim da ovo čujete direktno od mene: kompanija Dyson počela je razvoj električnog automobila koji energiju dobija od baterija i koji će biti predstavljen 2020. godine”, stoji u pismu upućenom zaposlenima.

Kompanija inače radi na električnom vozilu od 2015, a trenutno je u ovaj projekat uključeno 400 inženjera. Dajson u pismu navodi da je najprije imao ideju da napravi filtere koji će spriječiti ispuštanje u atmosferu štetnih čestica koji nastaju kao produkt sagorijevanja u dizel motorima.

Ipak, nakon nekoliko godina rada, projekat je okončan bez uspjeha. Tada je zaključio da je bolje da se problem štetnih gasova rješava na drugom mjestu – u samom motoru, koji će biti električni.

Kako je najavljeno, Dyson automobil biće postavljen na neku od već postojećih mehaničkih platformi, koja će biti prilagođena za potrebe njihovog modela, dok će tehnologija pogonskih baterija biti razvijena u okviru same kompanije.

U projekat električnog automobila, Dyson će uložiti 2 milijarde funti (oko 2,3 milijarde evra).

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije