Novosti

Osam zemalja EU protiv Euro 7 norme

Osam zemalja EU protiv Euro 7 norme
Foto: Shutterstock | Osam zemalja EU protiv Euro 7 norme

Predstavnici evropske auto-industrije su prilično razjedinjeni, a to je najbolje pokazala situacija oko zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva i mogućnost uvođenja tzv. sintetičkih ili e-goriva. Kad je uvođenje Euro 7 norme u pitanju, utisak je da su nešto složniji, odnosno da je njihovo protivljenje još i veće.

Osjetno strože norme bi na snagu trebalo da stupe 1. jula 2025. godine, a to bi trebalo da donese drastično poskupljenje automobila kao posljedicu ugradnje čistijih motora, odnosno sistema tretiranja izduvnih gasova. Brojni proizvođači su najavili da će automobili toliko poskupiti da više neće biti konkurentno proizvoditi manje gradske modele, navodi Index.hr.

A mogućnost smanjenja proizvodnje je bila zvono na uzbunu u vladama pojedinih zemalja. Sad je čak osam država članica EU potpisalo zajednički dokument protiveći se "novim pravilima o emisiji izduvnih gasova". I pritom među njima nema Nemačke koja se tako snažno borila protiv zabrane benzinaca i dizelaša.

Sada je predvodnica Francuska, a pridružile su joj se Italija, Rumunija, Bugarska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka. Kažu da će to ulaganja predviđena za dekarbonizaciju preusmeriti na druga područja.

Rojters ističe da ovih osam zemalja ima dovoljno zastupnika da blokira predlog zakona u Briselu.

Podsjetimo, Carlos Tavares, šef Stellantisa, u kojem je nekadašnji PSA koncern, već je istakao da će se uvođenje Euro 7 norme negativno odraziti na evropsku autoindustriju. Thomas Shaffer je ispred Volkswagena rekao da će automobili toliko poskupiti da će modeli poput Pola i Fabije biti preskupi i samim tim nedostupni tradicionalnoj klijenteli.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije