Novosti

Otkriveno oko stotinu starih i rijetkih automobila

Otkriveno oko stotinu starih i rijetkih automobila
Otkriveno oko stotinu starih i rijetkih automobila

Kolekcionare i ljubitelje oldtajmera nedavno je obradovala vijest da je na jednom privatnom posjedu u Francuskoj otkriveno stotinjak starih i rijetkih automobila. Iako su mnogi od njih zatečeni u veoma lošem stanju, njihova ukupna vrijednost procjenjuje se na 12-15 miliona evra.

Automobile je polovinom dvadestog vijeka počeo da prikuplja Roger Baillon, vlasnik kompanije za proizvodnju kamiona specijalne namene. Dvije decenije kasnije, Baillon je zbog finansijskih problema bio prinuđen da proda 50-ak automobila iz kolekcije, prenosi B92.

Usljed nedostatka novca, nije mogao da obnovi preostalih 100 vozila, pa su automobili ostavljeni da propadaju na njegovom posjedu tokom sledećih 40 godina.

Najveća zvijezda među otkrivenim automobilima je Ferrari 250 GT SWB California Spider iz 1961. koji je proizveden u samo 37 primjeraka.

Osim ovog modela, pronađeni su i Maserati A6G Gran Sport Frua iz 1956, predratni Bugatti 57 Ventoux i mnogi interesantni primjerci iz tridesetih i četrdesetih godina 20. vijeka.

Na žalost, neodgovarajući uslovi u kojima su automobili čuvani doveli su do toga da je veliki broj vozila pronađen u lošem stanju.

Aukcijska kuća Artcurial, koja će u februaru 2015. organizovati prodaju automobila iz ove kolekcije, vjeruje da je 60-ak vozila moguće spasiti od propadanja i da će od prodaje zaraditi i do 15 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije