Novosti

Ovaj auto je stvoren za uživanje u jurnjavi

Ovaj auto je stvoren za uživanje u jurnjavi
Foto: Facebook / Caterham | Ovaj auto je stvoren za užitak u jurnjavi zavojima

​Britanski proizvođač lansirao je Final Edition. ​U pitanju su modeli 485 i 485 CSR koji nakon ove strogo limitirane serije i više od deset godina na tržištu odlaze u penziju. Najsnažniji modeli iz Caterhamove Seven serije ne idu dalje od Evro 6 norme, pa u ispušnim emisijama i leži glavni razlog obustave proizvodnje.

Obje ponuđene serije pokreće 2.0 atmosferski motor iz Fordove Duratec serije koji daje 228 KS i 205 Nm, a vrti se sve do 8500 o/min. Možda na prvu zvuči skromno, ali kad se poveže s filozofijom lake gradnje i ekstremnim bolidima, ovi automobili s ručnim pet-stepenskim mjenjačem i zadnjim pogonom su i te kako brzi. 

Na ravnici do stotke potegnu za 4.1 sekundu i ne posustaju sve do 224 km/h. Recimo i kako se CSR izvedba distancira sofisticiranijim podvozjem, ali i primjetno većom šasijom i točkovima. CSR je tako 180 mm duži i 230 mm širi, dok je visina povećana za 25 mm. 

Slavljenički 485 vozi na 13-inčnim točkovima Black Apollo, dok CSR ima dva broja veće Vulcano naplatke. Oba modela dobijaju brojne ekskluzivne detalje, uljučujući i tapecirung interijera u kombinaciji kože i Alcantare. 

Caterham će ponuditi 60 primjeraka 485, 25 većeg 485 CSR te još 10 automobila namijenjenih japanskom tržištu. Početna cijena je 67.495 evra, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije