Novosti

Ovako će izgledati novi električni Reno 5

Ovako će izgledati novi električni Reno 5
Foto: Renault promo | Ovako će izgledati novi električni Reno 5
N.N.

Renault je predstavio električno vozilo 5 Prototype - modernu reinkarnaciju nekadašnje "petice".

Kao što je nedavno najavio, francuski proizvođač je odlučio da vrati u život neke od najuspješnijih automobila iz svoje prošlosti, u okviru projekta nazvane "Renaulution". Ova poslovna strategija predviđa lansiranje čak sedam novih električnih modela do 2025.

Prvi u nizu je koncept Renault 5 Prototype čiji je dizajn inspirisan originalnom "peticom" iz druge polovine 20. veka.

Ljubitelji klasični Renault automobila prepoznaće stilske detalje sa modela koji je bio veoma popularan u 1970-ih i 1980-ih, poput prednjih i zadnjih svjetlosnih grupa ili karakterističnog "C" stuba.

I dok spoljašnjost automobila jasno odslikava izgled originalne "petice", Renault nam za sada nije omogućio da zavirimo u putničku kabinu, ali sudeći prema sličnim električni konceptim vozilima, treba očekivati minimalistički dizajn sa potpuno digitalizovanom komandnom tablom.

Što se motorizacije tiče, jedino izvjesno je da je u pitanju potpuno električni pogon i da Renault nema u planu verzije koje bi bile opremljene SUS motorima.

Renault 5 Prototype je predstavio šef dizajna francuskog proizvođača, Žil Vidal, koji je u ovu kompaniju stigao iz rivala PSA.

Na produkcijsku verziju ćemo sačekati još neko vrijeme, a nakon "petice", Francuzi će obnoviti i drugu legendu iz svoje prošlosti - Renault 4, koji će takođe imati iskljulčivo električni pogon.

U planu je da do 2025. čak 30% prodaje kompanije čine automobili na struju, a novi Renault 5 treba da odigra važnu ulogu u ovoj strategiji.

(B92)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije