Novosti

Ovo je novi Ceed, Kia planira i SUV

Ovo je novi Ceed, Kia planira i SUV
Foto: N.N. | Ovo je novi Ceed, Kia planira i SUV

Južnokorejski proizvođak Kia predstavila je svenu novu generaciju svog hečbeka Ceed, koji će biti samo prvi korak u prošiternoj porodici ovog modela južnokorejske kompanije.

Prethodna generacija Ceed prodata je u 640.000 jedinica, a Kia od nove očekuje još veći uspjeh, pa je osim savremenog dizajna promijenila donekle i ime, jer je izbacila dugo godina prisutni apostrof.

Novi Ceed je izgrađen na K2 platformi zbog koje je 20mm širi i 23 mm niži, međusovinski razmak ostao isti od 2.650 mm, ali je prtljažnik proširen na 400 litara, a navodno ima i više mjesta na zadnjoj klupi.

Dizajn je inspirisan po uzoru na Stinger, a Kia nije štedjela na bezbjednosti pa su tu automatska duga svjetla, sistem za održavanje vozila u istoj traci, upozorenje na približavanje vozila ispred, automatsko kočenje, kontrola mrtvog ugla, sistem za prepoznavanje pješaka i zaustavljanje prilikom nalijetanja na prepreku prilikom vožnje u rikverc.

Kupci će imati u izboru i široku paletu motora, tu su unapređenji jednolitarski turbozenzinac sa 120 Ks, kao i novi 1.4-litarski od 140 KS.

Novitet je i 1.6-litarski dizel u dvije varijante, sa 115 i 136 KS, a svi motori će biti upareni sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Ipak, najsnažniji benzinac i dizel će imati i opciju za sedmostepeni automatik s duplim kvačilom.

Novi Kia Ceed će zvanično biti predstavljen javnosti za nekoliko nedjelja na sajmu u Ženevi, a na tržištu se očekuje od aprila. Kia još nije definisala cijene.

Kia planira nekoliko modela baziranih na novom Ceedu, a ključni bi trebalo da bude novi kompaktni SUV kao konkurent novom Volkswahenu T-Roc.

Trebalo bi da bude klasu ispod Kia Sportage, a u "postavi" Kiine linije modela bi trebalo da se nađe sredinom sljedeće godine.

Klasa srednjih i kompaktnih SUV-ova je trenutno najpopularnija na evropskom tržištu automobila, pa Kia planira da proširi svoju ponudu.

"To je plan. Neće biti opcije sa troja vrata što nam daje mogućnost da novi oblik automobila na osnovu Ceeda", rekao je potpredsjednik marketinga kompanije Artur Martins.

Martins vidi upravo C segment kao mjesto u kojem bi Kia mogla dodatno da raste.

"Nadmašili smo očekivanja u D i SUV segmentu, imamo oko 7% udjela u tržištu. Imamo šansu da povećamo obim, ali moramo promijeniti recept, moramo doći sa drugačijom pozicijom, s nečim bitnim", dodao je Martins.

SUV bi trebalo da bude posljednji član Ceed porodice, ali teško da će kompanija uspjeti da ga "lansira" prije sredine 2019.

Prije toga stići će praktičniji karavan, a potom i njegova "sportskija" verzija Proceed. Nakon njega se očekuje i najjača verzija GT bazirana na hečbeku, ali navodno neće biti toliko "agresivna" kao sestrinski Hyundai i30 N.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije