Novosti

Pad cijena e-polovnjaka primorava proizvođače auta da otplaćuju lizing firme

Pad cijena e-polovnjaka primorava proizvođače auta da otplaćuju lizing firme
Foto: Pixnio | Pad cijena e-polovnjaka primorava proizvođače auta da otplaćuju lizing firme

​Lizing kompanije zahtjevaju ustupke od proizvođača električnih vozila, uključujući sporazume da će proizvođači otkupiti vozila kako bi se zaštitili od dalje erozije na tržištu polovnjaka, vrijednog 1.2 biliona dolara.

Proizvođači automobila počeli su da nadoknađuju lizing kompanijama za pad vrijednosti polovnih električnih vozila, dok Teslino sniženje cijena prožima industriju koja mora da prodaje više elektromobila ili se suoči s ogromnim kaznama.

Ayvens, najveća lizing kompanija koja pokriva više brendova, već je primila čekove posljednjih nedjelja, kako bi nadoknadila pad cijena, kaže izvršni direktor ove firme, Tim Albertsen. Lizing kompanije zahtjevaju ustupke od proizvođača električnih vozila, uključujući sporazume da će proizvođači otkupiti vozila, kako bi se zaštitili od dalje erozije na tržištu polovnih automobila, vrijednog 1.2 biliona dolara.

Cijene polovnih električnih vozila su prošle godine pale, jer je slabljenje potražnje za novim automobilima na baterije navelo Teslu da snizi cijene, primoravajući druge da slijede taj primjer. Ovi potezi odjekuju u kuloarima lizing kompanija kao što su Societe Generale Ayvens s fokusom na Evropu i BNP Paribas Arval, koje služe kao posrednici na tržištu flotnih automobila, koje čini oko 60 odsto prodaje u regionu.

"Proizvođači danas moraju da nastave s prodajom električnih vozila", rekao je Albertsen tokom poziva kompanije o zaradama ovog mjeseca. "Tada nam je potrebna neka vrsta zaštite od proizvođača, u smislu njihove buduće cijene."

Obično se ugovori o lizingu zasnivaju na procjenjenoj korištenoj vrijednosti vozila u vrijeme isteka ugovora, s isplatama namijenjenim pokrivanju amortizacije. Ako vrijednost padne više od očekivanog, kao što je to nedavno bilo u slučaju elektromobila, lizing kompanije gube novac na tim vozilima.

Niz proizvođača automobila ima svoje lizing ogranke, kao što su Volkswagen Financial Services, Stellantis, Leasys Credit Agricolea ili Mercedes-Benz Mobility. Ayvens, formiran spajanjem ALD Automotivea i LeasePlana 2022., ima više od pola miliona električnih automobila u svojoj floti. Ova kompanija je u pregovorima s proizvođačima automobila u cilju pokrivanja rizika od pada vrijednosti, kao što su sporazumi o ponovnom izdavanju dobro održavanih automobila drugi ili treći put, rekao je Albertsen prošle nedjelje.

Podstaknuti izdašnim subvencijama i poreskim olakšicama, korporativni automobili su posebno popularni u Evropi, a Volkswagen, Stellantis i BMW su vodeći na tržištu sa skoro 13 miliona isporuka prošle godine. Čisto električna vozila su tada činila gotovo 16 odsto prodaje.

Proizvođači automobila moraju da se pridržavaju pooštravanja nivoa prosječne flotne emisije ili da plate kazne. U Evropskoj uniji će dozvoljeni nivo emisije ugljen-dioksida pasti sljedeće godine, dok je Volkswagen još uvijek daleko, prema analizi istraživača tržišta, JATO Dynamics. U Velikoj Britaniji, vozila s nultom emisijom moraju činiti 22 odsto prodaje ove godine, a naredne godine će porasti na 28 odsto.

Međutim, bez stabilnih cijena na tržištu polovnih električnih vozila, evropski cilj za postepeno ukidanje prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem do 2035. izgleda manje vjerovatan. Kako bi nadoknadili pad vrijednosti polovnih automobila, stope lizinga električnih vozila su počele da rastu i premašuju one za automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, prema stuciji CAR instituta, koja je fokusirana na Njemačku.

"Neće biti tranzicije električnih vozila bez strukturiranih i likvidnih tržišta, na kojima električna vozila drže svoje vrijednosti iz druge i treće ruke", rekao je analitičar Jeffriesa, Filip Hušua u napomeni. "Na kraju, razlika između nove i polovne cijene je stvarna cijena automobila."

Međutim, veliki korporativni klijenti su počeli da se povlače. SAP je ovog mjeseca saopštio da će prestati da nudi Tesle zaposlenima, jer fluktuirajuće cijene komplikuju planiranje i upravljanje rizicima. Ovaj potez je povećao pritisak nakon što je Hertz u januaru odlučio da eliminiše 20.000 elektromobila iz svoje flote. Najveća evropska kompanija za iznajmljivanje, Sixt, takođe je u decembru saopštila da će odustati od Tesle.

Svi proizvođači električnih vozila sada nude garancije povrata lizing kompanijama da nastave s prodajom novih automobila na baterije, rekla je Ursula Vajgl, partner konsultantske kuće McKinsey. Iako ovo pomaže da se rizik prebaci u budućnost, proizvođači automobila ostaju primorani da pronađu kupce polovnih automobila po pristojnoj cijeni ili otpišu rizik.

Osiguravač preostale vrijednosti, RVI Group sa sjedištem u SAD, rekao je da je posljednjih mjeseci primjetio porast potražnje za njegovim specijalističkim pokrićem, jer kupci, uglavnom finansijske institucije, žele da se zaštite od pada vrijednosti električnih automobila, prenosi "AutoBlog".

"Tržište električnih vozila je izuzetno poremećeno podsticajnim šemama širom svijeta", rekla je Vajgl. Potražnja je "vještački podstaknuta i trenutno se završava na tržištu polovnjaka."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije