Novosti

Pratite nas na Google news

Pagani nije imun na greške, povlači modele iz SAD-a

Pagani nije imun na greške, povlači modele iz SAD-a
Foto: N.N. | Pagani nije imun na greške, povlači modele iz SAD-a
N.N.

Mislili smo da je povlačenje modela Ferrari 488 jedinstven i rijedak slučaj. I jeste. Ali ovaj primjer je pravo iznenađenje i pokazuje da ni automobili čija cijena ima čak sedam cifara nisu imuni na greške.

Najnonoviji opoziv vozila odnosni se na Pagani Huayra. Preciznije, na modele Huayra BC i Roadster iz 2017. godine. S obzirom da je riječ o automobilima koji su prava rijetkost, opoziv se odnosi na ukupno 16 vozila, koliko ih i ima u Americi.

Problem koji je doveo do ove situacije jeste baterija. U izvještaju stoji da baterija ne proizvodi dovoljno energije da se automobil uopšte pokrene ili da nastavi da radi. Rješenje za taj problem još uvijek nije pronađeno, i još uvijek nema informacija o tome kada će se to desiti.

Ljubitelji super automobila znaju da je riječ o vozilima italijanskog proizvođača egzotičnih hiper automobila kojeg je osnovao i na čijem čelu se nalazi Horacio Pagani. Model Huayra je predstavljen 2012. godine kao nasljednik modela Zonda. Model Huayra je skoro u potpunosti izrađen od ugljenikovih vlakana i posjeduje šestolitarski twin-turbo V12 agregat, a baziran je kao i Aston Martin DB11 na dizajnu kompanije Mercedes-AMG.

Originalna verzija je razvijala 720 konjskih snaga. Nakon što je prodato svih 100 primjeraka, Pagani je odlučio da kreira još 20 jedinicama Huayra BC kupe koji posjeduje isti agregat, s tim što sada on proizvodi 745 konjskih snaga. Roadster varijanta ne samo da je ostala bez krova već njegov agregat proizvodi 754 konjskih snaga.

(vrelegume.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije