Novosti

Pametni aditivi u antifrizu

Pametni aditivi u antifrizu
Foto: N.N. | Pametni aditivi u antifrizu

22% svih kvarova na automobilu nastaje zbog nepravilnog održavanja rashladnog sistema ili pogrešnog izbora rashladne tečnosti, koju vozači popularno zovu – antirfriz.

Antifriz se često posmatra samo kao sredstvo za zaštitu od smrzavanja, mada dejstva vezana za koroziju imaju daleko veći značaj, jer u sistemu za hlađenje vladaju idealni uslovi za razvoj korozije.

Zato današnje rashladne tečnosti sadrže inhibitore korozije. Inhibitori su supstance koje dodate u korozivno okruženje smanjuju stopu korozije u tehnološki prihvatljive količine.


Rashladni sistemi automobilskih motora zahtjevaju prisutnost inhibitora korozije!


Stoga je preporuka da se pri odabiru antifriza treba opredjeljivati isključivo za visoko-kvalitetne antifrize. Niska cjena antifriza postiže se isključivo uštedom na aditivima -  inhibitorima korozije i aditivima za podmazivanje, što će kasnije izazvati skupocjene kvarove na automobilima. Upotreba nekavalitetnog antifriza će izazvati pojačanu koroziju, kavitaciju i prerano propadanje pojedinih djelova motora.

Na domaćem i regionalnom tržištu kontinuiranim prisustvom i kvalitetom izdvojio se proizvod Permant koji je prerastao u brend rashladnih tečnosti. Ova linija proizvoda ispunjava najviše standarde o antikorozivnoj zaštiti, a proizvodi se u „Rafineriji ulja Modriča“, koja u proizvodnji rashladnih tečnosti koristi „pametne aditive“ među kojima i inhibitore korozije. I to inhibitore najnovije generacije proizvedene po OAT tehnologiji (Organic Acid Technology) koji ne sadrže nitrite, amine, fosfate, borate i silikate čime se obezbjeđuje dodatna zaštita životne sredine, a omogućava produženi period zamjene.

Proizvode se tri kvalitetna nivoa rashladnih tečnosti: Permant Long Life (G12+), Permant i Permant Economic.

Permant Long Life, rađen je na bazi organskih inhibitora korozije novije generacije, koje karakteriše sporo trošenje, odnosno njihova aktivacija počinje sa pojavom korozije, a samim tim obezbjeđuje produžen interval njegove zamjene i to do čak 5 godina ili 240 000 pređenih kilometara. Vrhunski sastav pogodan je za primjenu u motorima najnovijih konstrukcija koji kao konstrukcione elemente koriste aluminijum i njegove legure.


Permant obezbjeđuje zaštitu od smrzavanja i na -40°C!



Da bi se osigurala dovoljna zaštita rashladnog sistema, najmanja koncentracija Permanta u vodi treba iznositi 33%. Ovom koncentracijom se osigurava zaštita od smrzavanja  do -18°C.  Zbog pada zaštite od smrzavanja i manje stabilnosti proizvoda, maksimalno dozvoljena koncentracija ne treba da prelazi 70%. Idealan odnos koncentrata i vode je 50% Permanta i 50% destilovane vode, čime se obezbjeđuje zaštita od smrzavanja i na -40°C.

Danas kada tržište obiluje raznovrsnom ponudom (proizvođača, tipova i kvaliteta) rashladnih tečnosti, odabir poznatog, domaćeg, tradicionalnog i renomiranog proizvođača, koji garantuje pouzdanu formulaciju u pogledu zaštite od korozije, poštediće vas nepotrebnih, skupih, šteta na vozilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije