Novosti

Peking odlučan protiv carina na kineske električne automobile

Peking odlučan protiv carina na kineske električne automobile
Foto: Tanjug/AP | Peking odlučan protiv carina na kineske električne automobile

PEKING - Kina se snažno protivi odluci EU da poveća carine na kineska električna vozila, dok evropski proizvođači automobila pokušavaju da osnuju zajednička preduzeća sa kineskim kolegama da bi ublažili uticaj ove mjere.

Kinesko Ministarstvo trgovine uputilo je snažne zamjerke povodom odluke EU da značajnio poveća carine na kineska električna vozila, optužujući Brisel da nameće nerazumne zahtjeve tokom istrage o kineskom izvozu u Evropu.

EU planira da uvede privremene carine u rasponu od 17,4 do 38,1 odsto od 4. jula zbog navodnih subvencija od kojih kineski proizvođači automobila imaju veliku korist.

Portparol Ministarstva trgovine He Jadong kritikovao je EU zbog, kako je opisao, prekomjernih zahtjeva za informacijama od kineskih kompanija.

On je rekao da su tim zahtjevima premašene uobičajene norme istraga o subvencijama, prenio je "Juronjuz".

"Kineske kompanije su intenzivno sarađivale, pružale sveobuhvatne detalje o proizvodnji, tehnologiji i formulama proizvoda", rekao je He i dodao da ih je EU, uprkos toj saradnji, optužila za nepoštovanje i uvela kaznene carine.

Kina se uzdržala od najave hitnih kontramjera, ali je ponovila da je posvećena zaštiti interesa kineskih preduzeća, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije