Novosti

Pratite nas na Google news

Pet načina da sačuvate svoj auto od lopova

Pet načina da sačuvate svoj auto od lopova
Foto: N.N. | Pet načina da sačuvate svoj auto od lopova
N.N.

Kradljivci automobila za tren oka mogu da se odvezu u vašem automobilu, ili da vam ukradu vrijedne stvari iz vozila.

Da biste spriječili krađu automobila, morate da znate na šta se sve lopov oslanja kada bira baš vaše vozilo kao plijen, piše Indeks.

1. Zaključajte vrata

Ovo je nešto što svi znaju, ali nije naodmet naglasiti još jednom. Uvijek provjerite da li ste zaključali auto, jer se bilježi sve veći broj krađa uzrokovanih ključem koji je lopov uočio u vozilu.

Ugledao je lak plijen, ušao u auto i odvezao ga. Prema nekim podacima - u SAD je od 2016. do 2018. godine ukradeno u prosjeku 209 automobila dnevno zbog otključanog vozila i ključa na vidnom mjestu u njemu.

2. Parkirajte se pametno

Potrudite se da auto parkirate na prometnom i dobro osvjetljenom mjestu.

Osim toga što je prometnije, manja je vjerovatnoća da će vam vozilo biti ukradeno, jer je veći broj svjedoka koji mogu da uoče krađu i da samom svojom pojavom odvrate ili identifikuju lopova.

3. Nosite stvari sa sobom

Kada izlazite iz automobila, uvijek sa sobom nosite svoje dragocijenosti.

Vozačku dozvolu držite u novčaniku ili u torbi. Ne ostavljajte u vozilu ništa što bi vam, ako bude ukradeno sa automobilom, moglo da stvori dodatne probleme.

4. Nikada ne ostavljajte "upaljen" auto

Ako su napolju niske temperature, možete doći u iskušenje da zagrijete automobil prije nego što ujutro sjednete u njega, tako što ćete ga "upaliti" i ostaviti motor da radi.

Čak i ako se u kuću vraćate samo na minut, sigurnije je da isključite motor, jer je spretnom lopovu dovoljno samo nekoliko sekundi da uskoči u auto i odveze se.

5. Držite širom otvorene oči

Obratite pažnju na sve važne stvari kada napuštate vozilo.

Ako ste u žurbi i ako vam pažnja odluta, možete zaboraviti da učinite nešto, na primjer - da zaključate vrata, i tako ostavite automobil "na izvol'te".

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije