Novosti

Peugeot 206 je prošle godine imao bolju prodaju od Dacije Duster

Peugeot 206 je prošle godine imao bolju prodaju od Dacije Duster
Foto: Peugeot | Peugeot 206 je prošle godine imao bolju prodaju od Dacije Duster

Francuski mediji su prethodnih dana prenijeli, naizgled nestvarnu informaciju.

Ona otkriva da je tokom 2020. godine, do kupaca u svijetu došlo više primjeraka galskog modela lansiranog još prošlog vijeka, tačnije 1998. godine, od aktuelnog i nedavno osvježenog, pride i veoma popularnog krosovera s oznakom Dacije Duster.

Glavnog junaka ove priče vidite na naslovnoj fotografiji, a ako niste pažljivije zagledali, reći ćemo da je izvođenje Peugeota 206 o kom pišemo, trozapreminsko.

Dakle, ko traga za zanimljivostima, a ovo je definitivno moglo glatko da ode u rubriku Zanimljivost dana, trebalo bi da se malo udubi u listu za 2020. godinu najtraženijih modela automobila u svijetu. Istina, nikako se iznanađenjem ne može smatrati liderski plasman japanskih sedana koji dominiraju na američkom tržištu, gdje se posle njih pozicioniraju veliki pikap kamioneti (na globalnom nivou posmatrano, jer je u Americi Fordova F Serija najpopularnija duži niz decenija).

Prava zgoda se krije pri kraju liste prvih stotinu najtraženijih svjetskih modela automobila.

Tu se na 96. poziciji našao mali sedan Peugeot 206, jer je to zaslužio zato što je došao do 180 hiljada kupaca tokom 2020. Ta cifra je samo za trunku manje impresivna od rezultata koji je zabilježio francuski Citroen C3. Ako je 206-ica od Citroena C3 slabije prošla za pet hiljada prodatih primjeraka, onda se proizvođač te limuzinice može utješiti time da je prodao više jedinica od konstrukotra Dacije Duster koji je otpremljen u kontigentu skromnijem za sedam hiljada jedinica.

Ako se pitate kako je ovo moguće, a logično bi bilo da se zapitate, onda ćemo pojasniti da je Peugeot 206 zaista trajno povučen s evropskog tržišta tokom 2013. godine, ali je nastavio svoj život na proizvodnim trakama kompanije Iran Khodo. Upućeni znaju da je u pitanju velika država, posebno ako se razmatra s aspekta broja stanovnika, a njih je tamo čak 84 miliona, piše AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije