Novosti

Peugeot od 2030. u Evropi isključivo na struju

Peugeot od 2030. u Evropi isključivo na struju
Foto: Pixabay/Republica | Peugeot od 2030. u Evropi isključivo na struju
N.N.

Francuski proizvođač će od početka naredne decenije na evropskom tržištu prodavati samo električna vozila.

Informaciju da će Peugeot od 2030. u Evropi biti isključivo proizvođač električnih automobila, potvrdila je izvršna direktorka kompanije Linda Džekson.

Francuski proizvođač, koji je sada dio Stellantis grupacije, zadržaće u ponudi i neke modele sa SUS motorima, ali samo na drugim, vanevropskim tržištima, rekla je ona.

"Kako budemo postepeno prelazili na nove, Stellantis mehaničke platforme (STLA Small, Medium, Large), što će okončati do 2030. godine, u Evropi će svi naši modeli postati električni", kazala je čelnica francuske kompanije za Automotive News Europe.

EU je predložila da svi novi automobili koji se prodaju u Evropi do 2035. treba da budu vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, a ovo posljednje saopštenje kompanije Peugeot znači da će ispuniti taj cilj pe godina prije isteka roka.

Peugeot nije jedini brend koji se obavezao da će do 2030. godine preći u potpunosti na vozila sa električnim pogonom. Mini, Volvo, Jaguar i drugi su već najavili da će biti potpuno električni do ili prije istog navedenog datuma, a nekoliko brendova u okviru Stellantis grupe će preduhitriti Peugeot u tome.

Tako će DS postati potpuno električni auto-brend već nakon 2024. godine, Alfa Romeo od 2027. a Opel/Vauxhall od 2028.

U cijeloj grupi Stellantis plan je da električna i hibridna vozila čine 70 odsto prodaje u Evropi i 40 odsto u SAD do 2030. godine.

Stellantis se priprema da prebaci svoju proizvodnu gamu na četiri EV kompatibilne mehaničke platforme u narednih nekoliko godina, ali te platforme su takođe dovoljno fleksibilne da se prilagode tradicionalnnim SUS motorima za zemlje koje su još daleko od masovne elektrifikacije u drumskom saobraćaju.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije