Novosti

Peugeot uveliko priprema ažuriranje za model 208

Peugeot uveliko priprema ažuriranje za model 208
Foto: Peugeot promo | Peugeot uveliko priprema ažuriranje za model 208

Francuska marka značajno će osvježiti svog subkompaktnog asa.

Peugeot 208 je komercijalni lider u evropskom B segmentu, uspjeh kakav je svojevremeno bilježio i predak ovog automobila - čuvena 206-ica.

Peugeot je napravio odličan posao sa dvojcem 208/2008 koji bilježe odličnu prodaju u cijeloj Evropi, ali i van nje.

No, Francuzi nemaju namjeru da spavaju na lovorikama. Uveliko su u toku pripreme za ozbiljnu restilizaciju malenog hečbeka. Peugeot ima namjeru da poprilično izmjeni dizajn 208-ice, prije svega na prednjem dijelu vozila.

Očekuju se novi, ovaj put trokraki "očnjaci", a rukovodioci "lava" već su potvrdili da će osvježeni 208 ponijeti i novi logo ove kompanije. Uz to, Peugeot je najavio da će doći do izmjena izgleda maske hladnjaka, što bi sve zajedno trebalo značajno da transformiše "lice" tog automobila.

U kabini promjene će biti minimalne, tako da će ostati aktuelna postavka gdje se u instrumentalnu tablu gleda preko volana, a ne kroz njega.

Peugeot će se fokusirati na unapređenje informativno-zabavnog sistema, a sasvim je moguće da dođe i do nekih promjena u vezi sa veličinom centralnog displeja.

Transformacija palete motora

Da se Peugeot ne šali sa ovom restilizacijom i ciljem da dominira u evropskom B segmentu govore podaci koji stižu iz francuske stručne štampe. Kolege trikolori uvjereni su da će osvježena 208-ica dobiti nove 1,2-litarske trocilindarske motore koji će biti usklađeni sa nadolazećim Euro 7 standardom.

Pored toga, najavljuju i osmostepeni automatski mijenjač, kao i promjene kod EV varijante ovog automobila. Naime, aktuelni dobavljač elektromotora za e-208 je Continental, što bi sa restilizacijom trebalo da bude promijenjeno te će se ta komponenta kupovati od kompanije Emotors.

Tu nije kraj, jer će električna 208-ica dobiti i novu bateriju, koja bi trebalo da bude nešto većeg kapaciteta od aktuelne. Očekuje se da će dobavljač baterije biti CATL.

Još jedna zanimljivost, mada neprovjerena, jeste da će se Peugeot 208 nakon restilizacije odreći štedljivog dizel motora oznake 1,5 BlueHDi.

Očekivani, ali ne i dobrodošao potez francuske marke.

Promjena lokacije

Peugeot će definitivno ozbiljno promješati karte sa ažuriranjem 208-ice. SUS varijante aktuelnog modela proizvode se u Slovačkoj, u fabrici kod Trnave. To će uskoro biti prošlost, jer “lav” planira da preseli proizvodnju u Maroko.

S druge strane, EV izdanje Peugeota 208 montiraće se u pogonu u Španiji (Saragosa). Logično, jer se upravo ovdje stvara i električna verzija sestrinske Opel Corse.

Čini se da ne postoji konsenzus među galskim žurnalistima oko toga kada će debitovati osvježeni Peugeot 208. Neki tvrde da će to biti naredne godine, dok drugi navode da će se to dogoditi 2023, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije