Novosti

Pneumatik za autonomna leteća vozila budućnosti

Pneumatik za autonomna leteća vozila budućnosti
Foto: N.N. | Pneumatik za autonomna leteća vozila budućnosti

Goodyear je na međunarodnom automobilskom sajmu u Ženevi iznenadio svojim najnovijim konceptualnim pneumatikom AERO koji predstavlja graničnik u razvoju autonomnih letećih vozila.

Pneumatik budućnosti je vizionarski zasnovan kao multimodalni nagibni rotor koji omogućava vožnju po putu i istovremeno letenje vozila po vazduhu.

Kompanija Goodyear svojim vizionarskim konceptom pneumatika AERO odziva se na savremene izazove saobraćajnog opterećenja u gradu.

Pneumatik AERO, zahvaljujući dvostrukoj funkcionalnosti, bio bi primjeran kako za vožnju po putu tako i za letenje po vazduhu, pri čemu bi pneumatici funkcionisali kao propeleri.

Goodyearov pneumatik AERO je zasnovan kao multimodalni nagibni rotor. U klasičnom položaju služio bi kao pogonski sklop za prenos i apsorbiranje sila na putu i sa puta, dok bi u položaju za letenje djelovao kao pogonski sistem vozilu za pouzdano obezbjeđivanje uzleta.

Prečage jedinstvenog bezvazdušnog pneumatika bi na putu obezbjeđivale dovoljnu potporu i nosile težinu automobila, dok bi u položaju za letenje služile kao lopatice rotora za uzlijetanje.

Nepneumatska konstrukcija pneumatika bi bila dovoljno elastična da bi u vožnji po putu ublažavala udarce, i istovremeno dovoljno jaka da bi mogla da se vrti brzinom koji rotorima omogućava vertikalno dizanje.

Istovremeno bi korišćenjem magnetne sile konceptualni pneumatik AERO obezbjeđivao pogon bez trenja, što bi omogućavalo dovoljno veliku brzinu rotacije za vožnju po putu i uzlijetanje i letenje po vazduhu.

Pomoću optičkih senzora na bazi svjetlosti, pneumatik bi pratio uslove na putu, te habanje i korektnost sopstvene strukture.

U konceptualni pneumatik AERO biće ugrađen i procesor sa vještačkom inteligencijom koja će sjediniti podatke optičkih senzora sa podacima dobijenim u komunikaciji vozila sa infrastrukturom i drugim vozilima, analizirati ih i preporučiti određeni tok akcije.

Tako bi se vozilo prilagodilo bilo na modus letenja ili na modus vožnje po putu, a eventualni problemi sa pneumaticima bi bili riješeni prije nego što bi do njih došlo.

Uprkos tome što vizionarski pneumatik AERO postoji samo u konceptualnom obliku, neke njegove karakteristike kao što su bezvazdušna struktura i inteligentne performanse pneumatika, već su predmet daljeg razvoja u preduzeću Goodyear.

Istovremeno i ostale pomenute prednosti pneumatika AERO rađaju nove ideje o razvoju pneumatika i tehnologija mobilnosti u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije