Novosti

Poboljšani Audi RS Q e-tron za 2024 Dakar reli (VIDEO)

Poboljšani Audi RS Q e-tron za 2024 Dakar reli (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Poboljšani Audi RS Q e-tron za 2024 Dakar reli (VIDEO)

​U svom trećem nastupu na reliju Dakar Audijev "low emission" prototip donosi značajna poboljšanja u želji za uspjehom na pesku Saudijske Arabije.

Nemojte da vas oznaka e-tron zbuni. Da, Audijev prototip RS Q e-tron napravljen za reli Dakar koristi električno pokretane osovine i ima 52 kWh litijum-jonsku bateriju ali tu je i 2,0 litarski četvorocilindarski turbo iz DTM-serije u službi generatora struje.

Prve godine na putu do uspjeha stajali su većinom tehnički problemi, druge su Audi zadesile nesreće u kojima su učestvovale njihove top posade na čelu sa Carlosom Sainzom i Stephane Peterhanselom.

Bezbjednost je zato jedna od pet tačaka na kojima je Audi posebno poradio za Dakar 2024. i to na oprugama i amortizerima kako bi se redukovao odskok nakon velikih skokova, izolaciji sjedišta s obzirom na velike promjene u temperaturi te prednjoj deformacijskoj zoni.

Pouzdanost i komfor s većim rastojanjem od tla i BF Goodrich gumama (37x12,5 R17) s čvršćim bokovima je drugi faktor na kome se poradilo.

Puno toga je napravljeno i za poboljšanje performansi, od približavanja minimalno dozvoljenoj masi od 2.100 kg do podizanja snage na 286 kW koliki je maksimum za 2024.

Puno kreativnih rješenja nađeno je i kod skraćivanja servisnog vremena, poboljšanim držačima alata ili optimizovanjem nalivanja tečnosti.

Na kraju, 4,67 metara dugačak Audijev pustinjski bolid za samo 4,5 sekunde stiže do 100 km/h te je limitiran na maksimalnih 170 km/h, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije