Novosti

Počela prodaja prvog plug-in hibrida sa pogonom na vodonik

Počela prodaja prvog plug-in hibrida sa pogonom na vodonik
Foto: N.N. | Počela prodaja prvog plug-in hibrida sa pogonom na vodonik

Mercedes je kupcima ponudio SUV model GLC F-Cell - vozilo sa pogonom na vodonične gorivne ćelije, koje uz to ima mogućnost dopune baterija preko strujne utičnice.

Ovaj njemački proizvođač nudi više raznovrsnih alternativnih pogonskih rješenja u svojim modelima. Tako je u septembru je predstavljen električni SUV EQC, u oktobru dva plug-in hibrida koja osim električnog imaju i dizel motor, a nedavno je počela prodaja Mercedesa GLC F-Cell sa pogonom na vodonik.

Osim što potrebnu električnu energiju za kretanje dobija od vodoničnih gorivnih ćelija, ovaj SUV ima mogućnost dopune pogonskih baterija na strujnim utičnicama, pa se može reći da je to plug-in hibridni automobil – ali bez benzinske ili dizel komponente u pogonskom sistemu.

U hibridnom režimu rada, GLC F-Cell može da pređe do 478 km, sa punum rezervoarom od 4,4 kg vodonika.

Inače, rezervoar se može dopuniti vodonikom na stanici za punjenje za svega 3 minuta, otprilike za isto vrijeme koje je potrebno automobilu sa kovencionalnim pogonom da dopuni rezervoar benzinom ili dizel gorivom.

To predstavlja značajnu uporednu prednost u odnosu na čisto električne automobile kojima čak i na brzim punjačima treba bar 20-ak minuta za delimičnu dopnunu pogonskih baterija.

S obzirom da ima litijum-jonske baterije kapaciteta 13,5 kWh, Mercedes GLC F-Cell može se voziti i sa praznim vodoničnim rezervoarom - sa potpuno napunjenim baterijama može da pređe i do 51 km u čisto električnom modu.

Elektromotor koji pokreće ovaj Mercedsov SUV isporučuje 211 ks (155 kW). Motor i baterije nalaze se u zadnjem dijelu vozila, dok je sistem vodoničnih gorivnih ćelija smješten u prednjem dijelu, gdje se kod standardnog Mercedesa GLC nalazi benzinski ili dizel motor.

Vozaču su na raspolaganju 4 režima rada pogonskog sistema: Hybrid, F-Cell, Battery i Charge. U Hybrid modu vozilo dobija snagu kako iz gorivnih električnih ćelija, tako i iz pogonske baterije.

U F-Cell režimu "troši" se samo vodonik, dok je status napunjenosti baterije nepromjenjiv.

Kada je automobil u Battery modu, Mercedes GLC F-Cell kreće se samo uz pomoć električne energije uskladištene u baterijama, a sistem vodoničnih gorivnih ćelija nije u funkciji.

Na kraju, u Charge modu priotitet je da se pogonske baterije održavaju maksimalno dopunjenim sve vrijeme tokom vožnje.

Prve isporuke Mercedesa GLC F-Cell počele su u velikim njemačkim gradovima koji već imaju razvijenu mrežu stanica za punjenje rezervoara vodonikom, kao što su Berlin, Hamburg, Frankfurt, Štutgart, Minhen, Keln i Dizeldorf.

Mercedes nudi GLC F-Cell klijentima kroz neku vrstu lizinga koji pokriva potpunu servisnu podršku i održavanje vozila, kao i moguće kvarove koji se mogu javiti u periodu zakupa automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije