Novosti

Počela proizvodnja druge generacije najmanjeg Audija

Počela proizvodnja druge generacije najmanjeg Audija
Foto: N.N. | Počela proizvodnja druge generacije najmanjeg Audija

Novi Audi A1 je počeo da se proizvodi u postrojenju Martorel u Španiji, te je tako postao drugi model kompanije iz Ingloštata koji se tamo proizvodi, nakon SUV modela Q3.

Naime, prethodna generacija modela Q3 se proizvodila u postrojenju kompanije Seat u Španiji proizvodi od 2011. godine, dok se prethodna generacija modela A1 proizvodila u Briselu. Sada će se proizvodnja modela A1 prebaciti u Španiju, dok će se novi Q3 proizvoditi u gradu Đer u Mađarskoj.

Novi A1 će se proizvoditi u dvije smjene, a rječima podpredsjednika proizvodnje i logistike kompanije Seat, Kristijana Volmera, "Novi A1 će se proizvoditi po najvišim standardima kvaliteta".

Audijev novi model će tako biti treći model koji se proizvodi u postrojenju kompanije Seat, nakon modela Ibiza i Arona. Iz tog razloga je angažovano još oko 500 radnika, koji su dobili ugovor na neodređeno.

U poređenju sa prvom generacijom, novi A1 je porastao, pa njegova dužina iznosi 4,03 m, širina 1,74 m, a visina 1,41 m. Značajno je proširen i prtljažnik koji u osnovnoj konfiguraciji ima 335 litara (ranije 270 l), dok se obaranjem sjedišta ovaj prostor može povećati na maksimalnih 1.090 litara.

U ponudi je 11 boja spoljašnjosti, plus opcija sa krovom i retrovizorima u drugoj, kontrastnoj nijansi. Dostupan je i veliki izbor alu felni, dimenzija od 15 do 18 cola.

Ponuda motora se sastoji od trocilindarskog TFSI turbo benzinaca zapremine jednog litra i četvorocilindarskog agregata zapremine 1,5 i 2,0 litara. Raspon snage pogonskih jedinica kreće se od 95 (70 KW) do 200 konjskih snaga (147 kW).

Većina verzija imaće u ponudi manuelni mjenjač ili sedmostepeni automatski prenosni sistem sa duplim kvačilom, dok će se u vrhu ponude nalaziti model Audi A1 40 TFSI sa 200 konjskih snaga i šestobrzinskim automatskim S Tronic mjenjačem.

(NN/vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije