Novosti

Počela proizvodnja prvog solarno-električnog automobila (VIDEO)

Počela proizvodnja prvog solarno-električnog automobila (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Počela proizvodnja prvog solarno-električnog automobila (VIDEO)
Nezavisne novine

Holandska kompanija Lightyear, koja je provela posljednjih šest godina razvijajući tehnologije za prvo električno vozilo na svijetu na solarni pogon, sada je ušla u novu fazu razvoja.

Prvi model, Lightyear 0, ušao je u proizvodnju.

Napredak u tehnologiji baterija doveo je do značajnog smanjenja vremena punjenja u posljednjih nekoliko godina. 

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Leks Hoefslot, međutim, vjeruje da će brzi prelazak na električna vozila rezultirati velikim brojem automobila koji će tražiti pristup infrastrukturi za punjenje, a koja se neće povećavati u skladu sa rastom potražnje.

Lightyear automobili na solarni pogon, međutim, neće toliko zavisiti od infrastrukture, prenosi B92.

Lightyear 0 se isporučuje sa kablom za punjenje, ali ima i autonomiju koja je uvećana zahvaljujući solarnoj energiji.

Baterija u automobilu ima 60 kWh, što obećava domet od 463 km sa jednim punjenjem. U kombinaciji sa solarnim punjenjem, koje omogućavaju dva zakrivljena panela na kartoseriji vozila, Lightyear 0 može da dostigne i 695 km, kažu u holandskoj kompaniji.

Na osnovu prosječne dnevne (gradske) vožnje od 35 km, mogu da prođu i puna dva mjeseca prije nego što Lightyear 0 ponovo bude morao da se puni preko kabla.

Lightyear se inače udružio sa finskom kompanijom Valmet Automotive za potrebe proizvodnje vozila. Valmet ima više od decenije iskustva u proizvodnji električnih vozila, a njegove prethodne saradnje uključuju velika imena automobilske industrije, kao što su Mercedes Benz, Porsche i Saab.

Za početak, fabrika će proizvoditi jedan automobil nedjeljno i ima za cilj da poveća proizvodnju do prvog kvartala 2023.

Lightyear trenutno radi na drugom modelu, za koji se očekuje da će zahtijevati još manje pristupa električnim punjačima i da će biti jeftiniji za džepove onih koji žele da ga kupe.

Lightyear 0 inače košta oko 250.000 evra.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije