Novosti

Pratite nas na Google news

Počelo "zagrijavanje motora" za sajam automobila u Beogradu

Počelo "zagrijavanje motora" za sajam automobila u Beogradu
Foto: B92/Arhiva | Počelo "zagrijavanje motora" za sajam automobila u Beogradu
N.N.

Ovogodišnji sajam automobila DDOR BG CAR SHOW i 14. Međunarodni sajam motocikala, dijelova i opreme MOTOPASSION, održaće se na Beogradskom sajmu od 19. do 25. marta 2020.

Kako kažu organizatori, cilj ove prestižne regionalne manifestacije u sektoru auto i moto industrije jeste "da predstavi aktuelne novitete, trendove, mogućnosti i perspektive ovih sveprisutnih privrednih grana i pratećih industrija na srpskom, ali i međunarodnom tržištu", prenosi B92.

Jedna od značajnih činjenica u vezi sa sajmom automobila u Beogradu je da tradicionalno počinje neposredno po zatvaranju legendarnog ženevskog auto-salona, nasljeđujući i neka globalna privredna i koncepcijska pitanja aktuelnog auto i moto svijeta, ali i dio njegovog sjaja, ekskluziviteta i inovacionih dilema.   Ovogodišnji DDOR BG Car Show biće održan u tržišnim okolnostima koje su obilježile prethodnu godinu i koje za proizvođače, distributere, sajamske posjetioce i potencijalne kupce mogu da budu zanimljiv orijentir.

Jer, tokom 2019. godine prodata su 34.202 nova putnička i laka komercijalna nova vozila, oko 11 odsto više nego 2018. (kada ih je prodato 30.731), a od tog broja najviše u aprilu, neposredno poslije i "zaslugom" martovskog Sajma automobila - čak 4.258. 

Najviše putničkih vozila na srpskom tržištu prodala je Škoda (5.345 vozila, bez vozila koja su kupili policija, vojska...), a slijede "FIAT (2.666) i Renault (1.709). U značajnom segmentu lakih komercijalnih vozila prvorangirani je FIAT (2.792), a zatim Dacia (862) i Volkswagen (698).

Uzgred, indikativno je da su u istom periodu prodata i 1.584 kamiona, oko 400 više nego 2018. godini. Ilustracije radi, mjesec dana prije kraja 2019. vozni park prodatih luksuznih i premijum automobila sadržao je 929 Audija, 876 Mercedesa, 735 BMW-a, 213 Land Rovera, 104 Porschea, 127 Jaguara, 60 Alfa Romea, 17 Lexusa, devet Infinitija, pet automobila marke Bentley, tri Maseratija i po jedan Lamborghini i Rolls-Royce.

Tokom 2019. prodato je i 1.212 mopeda, 1.112 motocikala i 198 kvadova, tako da je 2019. godina završena sa ukupno 38.308 prodatih novih motornih vozila svih kategorija.

U saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i dijelova i generalnim sponzorom, kompanijom DDOR iz Novog Sada, na Beogradskom sajmu se, tokom sedam dana, može očekivati reprezentativan broj auto i moto brendova, ali i onih u segmentu lakih privrednih vozila.

Najiščekivaniji, luksuzni brendovi i oni u premijum segmentu ni ovog puta neće razočarati automobilsku javnost.

Jedan od koncepcijskih imperativa ovih sajmova je i promocija tehničko-tehnoloških, dizajnerskih, ali i svih drugih inovativnosti u sektorima koje pokrivaju, pogotovo onih u vezi sa alternativnim pogonskim rješenjima i novim konceptima hibridnih i elektro pogona, te novim dostignućima sa bezbjednosnog i ekološkog stanovišta.

Sajamska ponuda putničkih automobila i motocikala ne bi bila potpuna bez izuzetno obimnog segmenta terenskih vozila, kvadova, garažno-servisne opreme, rezervnih dijelova, proizvoda prateće industrije, tuning opreme, ali i finansijskih institucija, osiguravajućih društava, strukovnih organizacija, klubova, udruženja..   Posjetioci će moći da uživaju i u izboru za "Miss sajma", u pogodnostima "porodičnog dana", izložbi i paradi oldtajmera, tuning i sportskih vozila, izložbama dizajnera vozila, te u brojnim drugim edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama ili nagradnim igrama, što će posjetu sajmovima učiniti dodatno zabavnom, informativnom, poučnom i korisnom.

Kako navode organizatori, prodavci, sami ili zajedno sa bankama i lizing kompanijama, pripremaju najkonkurentnije cijene i finansijske konstrukcije, kako bi za isti novac ponudili više u servisnim olakšicama, uslovima kreditiranja, dodatnoj opremi, produženoj garanciji i drugim sličnim pogodnostima ili privilegijama za kupce.

Izlagački prostor za automobile će standardno biti hale 1 i 4, a premijum brendovi će biti predstavljeni u hali 3.

U halama 1A, 2A, 2B i 3A će, kao i do sada, biti prateća automobilska industrija, a Sajam motocikala će se održati u hali 2, nivo C.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije