Novosti

Počinje masovna proizvodnja solarnih trotočkaša

Počinje masovna proizvodnja solarnih trotočkaša
Foto: Screenshot | Počinje masovna proizvodnja solarnih trotočkaša

„Aptera motors" se priprema za prvu masovnu proizvodnju solarnog automobila do kraja godine, prenosi Autoblog.

Automobil će se prodavati na malo za samo 25.900 američkih dolara, što ga čini pristupačnom opcijom u poređenju sa ostalim vozilima na tržištu.

Ipak, postoje prepreke prije nego što se automobil pojavi na tržištu. Vašington post izvještava da distribucija ne može da počne dok se ne sprovedu i ne prođu testovi bezbjednosti.

Automobil se smatra ultraaerodinamičnim električnim vozilom i kreće se na tri točka. Pokriven sa 34 kvadratna metra solarnih ćelija, koje dnevno mogu da obezbijede vožnju od četrdesetak kilometara „uz vedro nebo".

Kreatori „Aptere", Kris Entoni i Stiv Fambro, kažu da je automobil četiri puta efikasniji od prosječnog električnog vozila i 13 puta efikasniji od kamiona koji koristi klasično gorivo.

Dizajn vozila uključuje i zakrivljenja koji pomažu u smanjenju otpora tokom kretanja. Izuzetno lagani ugljenični kompoziti i stakloplastika čine okvir automobila, koji se delimično može stvoriti 3-de štampačem.

Automobil može da dostigne brzinu od 100 kilometara na čas za samo 3,5 sekunde, a najveća brzina koju može da postigne je 180 kilometara na čas.

Za svakodnevnu upotrebu, nije potrebno punjenje automobila, što ga čini prvim takvim vozilom na tržištu. Vozilo je zato opremljeno baterijskim paketom.

Da za ovakva vozila već postoji tržište, svjedoče prednarudžbe još od 4. decembra. „Aptera" je prodala prvih 330 automobila u roku od 24 sata i od tada se javilo skoro 7.500 ljudi koji žele da polože depozit. Kompanija takođe ima podršku velikih investitora, dok nastavlja da povećava proizvodnju.

„Aptera" je osnovana 2005. godine, ali je 2011. godine bila prisiljena da se ugasi nakon bankrota, da bi je originalni tvorci „oživeli" 2019. godine. Proizvodni pogon je februara preseljen u dolini Sorento u San Dijegu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije