Novosti

Počinje proizvodnja Cupra Bona

Počinje proizvodnja Cupra Bona
Foto: Cupra | Počinje proizvodnja Cupra Bona

Cupra zvanično počinje serijsku proizvodnju prvog potpuno električnog automobila Cupra Born u fabrici Zwickau u Njemačkoj.

Proizvodnjom ovog modela Cupra označava početak nove ere.

Sa 100% Cupra DNK i emocionalnim dizajnom inspirisanim kvartom u Barseloni, El Born, prvi modeli Cupra Born silaze sa proizvodne linije, dokazujući da se performance sportskih automobila i elektrifikacija savršeno slažu.

Fabrika Zwickau je prvi pogon Volkswagen grupe za 100% električna vozila i smatra se najvećom i najefikasnijom fabrikom vozila na električni pogon u Evropi. Sa dnevnom proizvodnjom do 1.400 vozila, njemačka fabrika ima godišnji proizvodni kapacitet od oko 330.000 električnih automobila. Pored Cupra Born, u ovoj fabrici se proizvode još četiri modela Volksvagen ID.3 i ID.4, Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron.

Born je prvi model brenda Cupra koji prati koncept smanjenja emisije CO2, pri čemu se energija iz obnovljivih izvora koristi i u lancu proizvodnje. Neki dijelovi za ova vozila napravljeni su od recikliranih materijala koji potiču iz Sredozemnog mora, čime se dodatno doprinosi u očuvanju Mediterana i životne sredine, prenosi b92.

"Svojim emocionalnim i sportskim dizajnom, Cupra Born je impuls transformacije kompanije i početak Cupra električne ofanzive. Proizvodnja našeg prvog 100% električnog modela u najvećoj evropskoj fabrici električnih vozila pružiće nam vredna saznanja u ostvarivanju plana proizvodnje električnih vozila i u Martorellu od 2025. Godine. Naša ambicija je da proizvodimo više od 500.000 gradskih električnih vozila godišnje u Španiji za različite brendove Grupe", izjavio je Grifits.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije