Novosti

Pogledajte Lamborginijev odgovor na BMW X6 M

Pogledajte Lamborginijev odgovor na BMW X6 M
Pogledajte Lamborginijev odgovor na BMW X6 M

Nekako smo se nadali da će treći model u Lamborginijevoj postavi biti limuzina, ali čini se da od toga ipak neće biti ništa. Upoznajte urus, super-SUV koji bi se u proizvodnji trebao naći 2015. godine

Još uvijek nismo sigurni je li "Lamborginijeva" zvijezda na sajmu u Pekingu SUV ili kosover, a nekako nam se čini da ni Italijani nemaju odgovor na ovo pitanje budući da ga sami klasifikuju kao konkurenciju BMW-u X6, ali i porše kajenu i rendž rover sportu.

Dimenzije pak pričaju sljedeću priču. Sa 4,99 m dužine, 1,99 m širine i 1,66 visine, urus je čak 120 mm duži, 16 mm širi i 30 mm niži od BMW-a X6.

Zasad je riječ o oglednom primjerku, ali "Lamborgini" tvrdi da će se pod poklopcem u dogledno vrijeme naći motor sa 600 KS. S obzirom na to da Italijani žele učiniti urus ekološki najprihvatljivijim vozilom u klasi, ne bi nas iznenadilo da bude i prvi "Lamborgini" s jednom ili više turbina. Nedoumica zato nema oko odabira prijenosa – automatskog mjenjača s dvije spojke i integralnog pogona.

Urus će platformu dijeliti sa volksvagen tuaregom, audijem Q7 i spomenutim porše kajenom, a Italijani već sad ističu kako bi upravo njime trebali ostvariti veću sinergiju sa sestrinskim kompanijama.

U Sant' Agati su svjesni toga da ulazak u novi segment predstavlja istovremeno priliku i rizik, ali vjeruju kako bi godišnje mogli prodavati 3.000 primjeraka ovog žestokog SUV-a/krosovera.

Cijena? Iako nije spomenuta, za očekivati je da će iznosit oko 200.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije