Novosti

Pogledajte kako izgleda prvo električno vatrogasno vozilo

Pogledajte kako izgleda prvo električno vatrogasno vozilo
Foto: Print Screen/Youtube | Pogledajte kako izgleda prvo električno vatrogasno vozilo

Elektromobilnost se pojavljuje u svakom segmentu naših života. Upravo smo svjedoci istorijskog trenutka uvođenja u promet prvog vatrogasnog vozila s elektromotorom.

Vozilo, nazvano Rosenbauer RTX, ići će u LAFD, vatrogasnu jedinicu Los Angelesa. Uskoro se očekuje da će ovaj automobil revolucionirati hitne službe širom svijeta.

Za ubrzanje su zaslužna dva elektromotora ukupne snage 350 konjskih snaga. Može se privremeno povećati do 490 konjskih snaga. Naravno, ovdje imamo posla s pogonom na sve točkove.

Pojavio se i dizel motor međutim služi kao generator. Baterije koje isporučuje Volvo imaju kapacitet od 132 kWh i omogućuju dva sata rada.

Po potrebi je dovoljno pokrenuti BMW 3,0-litreni dizelaš koji će puniti baterije. Punjenje baterija počinje automatski kada nivo napunjenosti padne na 20 odsto.

Svi teški elementi, poput baterija ili rezervoara za vodu od 1.900 litara, smješteni su centralno između osovina. Nisko težište osigurava izvrsne vozne karakteristike.

RTX je opremljen vazdušnim ovjesom s podesivim razmakom od tla i sistemom upravljanja na četiri točka. Ovaj može raditi u dva načina, od kojih je jedan "crab mode" koji dodatno olakšava manevrisanje.

Trošak kupovine ovakvog vatrogasnog vozila kreću se od 1.660.000 maraka. Primjerak, koji će ići vatrogascima iz Los Angelesa, dobio je dodatnu opremu, što je povećalo cijenu na 2.215.000 maraka.

 

(Automobili.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije